Πάνω από τετρακόσιοι γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν φέτος στις δράσεις της «Συμβουλευτικής Υποστήριξης Σχολικών κοινοτήτων Δήμου Θέρμης” που υλοποίησε και φέτος η Αντιδημαρχία Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού και Νέας Γενιάς δήμου Θέρμης σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Παιδείας Στέλιο Αποστόλου εκατόν ογδόντα γονείς συμμετείχαν φέτος στις ”Σχολές Γονέων “, εβδομήντα πέντε παρακολούθησαν τη δράση “Ορθή χρήση και κίνδυνοι στο διαδίκτυο», ενώ οι ατομικές και οικογενειακές συναντήσεις και συνεδρίες ξεπέρασαν τις εκατόν εβδομήντα. Να σημειωθεί ότι οι συνεδρίες και οι συναντήσεις τόσο των γονιών, όσο και των παιδιών δεν σταμάτησαν λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών του Covid-19, αλλά ολοκληρώθηκαν διαδικτυακά με εξίσου σημαντική παρουσία.
Ραντεβού τον Σεπτέμβριο με νέες δράσεις έδωσε σε παιδιά και γονείς ο κ. Αποστόλου τονίζοντας ότι “Με αυτή την εντυπωσιακή συμμετοχή είναι φανερό πως οι δράσεις της συμβουλευτικής στα σχολειά μας, απαντούν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των γονιών και των μαθητών για εξειδικευμένη συμβουλευτική στήριξη. Κάθε χρόνο παίρνουμε ανατροφοδότηση από τους συμμετέχοντες στις δράσεις μας και βελτιώνουμε τις υπάρχουσες ή προσθέτουμε νέες ώστε να ανταποκρινόμαστε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο” .
Αναλυτικά, οι δράσεις που αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του έργου:
Σχολές Γονέων
Υλοποιήθηκαν έξι ομάδες γονέων σε Βασιλικά, Θέρμη, Νέα Ραιδεστό, Ταγαράδες, Τριάδι, και Τρίλοφο. Επιδίωξη της δράσης ήταν να στηρίξει το θεσμό της οικογένειας ως αναντικατάστατο φορέα αγωγής του παιδιού. Στις οκτώ δίωρες συναντήσεις συζητήθηκαν θέματα που επιλέχθηκαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες γονείς και αφορούσαν στο ρόλο του γονέα και το βαθμό εμπλοκής τους στην καθημερινότητα των παιδιών, τη διαχείριση θυμού και άγχους, τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια, την προετοιμασία για την εφηβεία και τη διαχείριση των συγκρούσεων, μυστικά και ψέματα, την αυτοεκτίμηση- αυτονομία, τη διαχείριση συναισθημάτων, τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, τον εκφοβισμό. Λόγω ιδιαίτερων συνθηκών του Covid-19, 3 (τρεις) σχολές γονέων, αν και ξεκίνησαν με φυσική παρουσία, ολοκληρώθηκαν διαδικτυακά με εξίσου σημαντική συμμετοχή γονέων.
Ομάδες παιδιών & εφήβων
Σκοπός των συναντήσεων ήταν μέσα από δομημένες ψυχο-εκπαιδευτικές δραστηριότητες, οι μαθητές να εξασκηθούν σε κοινωνικές δεξιότητες ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τυχόν πειρασμούς (που δημιουργούν εξαρτήσεις) ή δύσκολες καταστάσεις (bulling). Οι πέντε πρώτες συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρου του Γ’ Γυμνασίου Θέρμης, μετά τη λήξη του σχολικού ωραρίου, ενώ στις τρεις τελευταίες οι μαθητές συμμετείχαν εξ αποστάσεως.
Πρόγραμμα για γονείς: Ορθή χρήση & κίνδυνοι στο διαδίκτυο
Η δράση υλοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά με δύο προγράμματα ενημέρωσης-κατάρτισης προς τους γονείς που τα παιδιά τους φοιτούν στα σχολεία του δήμου Θέρμης, ένα δια ζώσης( Δεκέμβριος 2019), και ένα διαδικτυακά (Μάιος 2020). Δόθηκε πληροφόρηση σε τρεις βασικές θεματικές ενότητες: Κανόνες ασφαλούς διαδικτύου & Ηθική στο διαδίκτυο. Οφέλη διαδικτύου, όρια και ο ρόλος της οικογένειας. Δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης, διαδικτυακά παιχνίδια – forum επικοινωνίας, τεχνοφοβία, κίνδυνοι και γκρίζες ζώνες του διαδικτύου. Χρήση, κατάχρηση & εθισμός στο διαδίκτυο: πρόληψη και τρόποι αντιμετώπισης.
Συμβουλευτική Στήριξη (ατομική – οικογενειακή)
Οι συναντήσεις, ατομικές και οικογενειακές, πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. ή διαδικτυακά. Αφορούσαν σε διαπροσωπικές σχέσεις, διαχείριση δυσκολιών/συγκρούσεων, θέματα ανάπτυξης παιδιών και εφήβων, ρόλοι, οριοθέτηση, σχολικό άγχος και άρνηση, διαζύγιο ή απώλεια και συνέπειες στα παιδιά.
Για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων, με την έναρξη της σχολικής περιόδου έγιναν ενημερωτικές συναντήσεις σε διευθυντές/ντριες, εκπαιδευτικούς, συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και μία ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση για όλους τους γονείς παιδιών που φοιτούν στα σχολεία του δήμου, διανεμήθηκε ενημερωτικό φυλλάδιο με τις δράσεις του έργου σε όλους του μαθητές μέσω των σχολείων και τοποθετήθηκαν αφίσες σε κάθε σχολική μονάδα και δημοτικά κτίρια του δήμου Θέρμης

Ραντεβού τον Σεπτέμβριο και με τις νέες δράσεις!


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο