Ενημέρωση, Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

Με τη δέουσα λαμπρότητα και παρουσία του αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος,  Ιερώνυμου, καθώς και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη τελέστηκαν την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου τα εγκαίνια του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Ανδρέου Περιστεράς, στο δήμο Θέρμης. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία συμμετείχαν ο μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου, Θεόκλητος, ο μητροπολίτης Πατρών, Χρυσόστομος καθώς και μητροπολίτες από άλλες μητροπόλεις. Παρέστησαν η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, οι βουλευτές Σάββας Αναστασιάδης, Θεόδωρος Καράογλου, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, Σωκράτης Φάμελλος, Γιώργος Αρβανιτίδης και Κωνσταντίνα Αδάμου, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Θέρμης.


Στην ομιλία τους προς το ποίμνιο ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τη Βουλή για την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4957/2022 με τον οποίο λύθηκε, όπως είπε, ένα χρονίζον ζήτημα που αφορούσε τις οργανικές θέσεις των κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδας. Διατύπωσε την παραίνεση για ενότητα, και κάλεσε όσους διαφωνούν, χωρίς πάντως να διευκρινίσει σε ποιους αναφέρεται, να τραβήξουν το δικό τους δρόμο. Παράλληλα, ο αρχιεπίσκοπος προανήγγειλε ότι πολύ σύντομα, θα ανακοινώσουν από κοινού με τον πρωθυπουργό μία σημαντική πρωτοβουλία,.

Ο κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, για τη συμβολή του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού στο έργο της αποκατάστασης του ιερού ναού Αγίου Ανδρέα Περιστεράς και μάλιστα, η υπουργός τιμήθηκε από τον αρχιεπίσκοπο με την ύψιστη διάκριση της Ιεράς Μητρόπολης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Παρόμοια τιμή απονεμήθηκε σε όσους συνετέλεσαν στο τεράστιο έργο της αναστήλωσης του ναού, μεταξύ των οποίων και ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο αρχιεπίσκοπος, οι μητροπολίτες, βουλευτές και αιρετοί της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρακάθισαν σε γεύμα το οποίο παρέθεσε η ιερά μητρόπολη Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου. Στο περιθώριο του γεύματος, τόσο ο μητροπολίτης κ. Θεόκλητος, όσο και ο δήμαρχος Θέρμης κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησαν την επικεφαλής της Εφορείας Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης Μαρίζα Τσιάπαλη καθώς και όλους τους συνεργάτες της που έφεραν σε πέρας το πολύ απαιτητικό έργο της αποκατάστασης του ιερού ναού Αγίου Ανδρέα. Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε επίσης τον πρόεδρο της Κοινότητας Περιστεράς Δημήτρη Ντισλή, τα μέλη του τοπικού συμβουλίου καθώς και τους εθελοντές που βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του έργου.

 

Ο ιερός ναός του Αγίου Ανδρέα στην Περιστερά αποτελεί ένα μοναδικό μνημείο της πρώιμης βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Πρόκειται για τετράκογχο, σταυροειδή ναό με τους πέντε τρούλους «φυτεμένους» στις κεραίες του σταυρού. Κτίστηκε το 871 μ.Χ. από τον Όσιο Ευθύμιο, έπειτα από όραμα και αποτελούσε το Καθολικό της Ιεράς Μονής των Περιστερών. Τα θεμέλια του κτίσματος μαζί με τις τέσσερις κολώνες, χρονολογούνται στον 4ο μ.Χ. αιώνα. Στην πορεία των αιώνων, ο ναός υπέστη σημαντικές φθορές, ενώ τον Αύγουστο του 2015 σημειώθηκαν σοβαρές καταστροφές από πυρκαγιά που έπληξε το νάρθηκα του ναού. Έπειτα από εντατικές εργασίες αποκατάστασης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, οι οποίες διήρκεσαν περίπου τρία χρόνια, ο ιερός ναός παραδόθηκε ξανά στους πιστούς και τον Νοέμβριο του 2021 έγιναν τα θυρανοίξια.

 

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο