Ένα διαφορετικό εορτασμό, με θρησκευτική κατάνυξη αλλά και αποστάσεις μεταξύ των παρευρισκομένων, έζησαν χθες Δευτέρα 8 Ιουνίου 2020 ημέρα του Αγίου Πνεύματος κάτοικοι και επισκέπτες στην Περιστερά του Δήμου Θέρμης.
Φέτος, ο θρησκευτικός εορτασμός περιελάμβανε πανηγυρική Θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα και όχι στο εξωκλήσι της Αγίας Τριάδας όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, καθώς κάτοικοι και επισκέπτες προσαρμόστηκαν στα νέα δεδομένα που έφερε στη ζωή και την καθημερινότητα όλων μας ο ιός COVIT-19.


Με σαφώς λιγότερο κόσμο, αποστάσεις μεταξύ των κατοίκων αλλά και με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, σύμφωνα πάντα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ αναβίωσε και το έθιμο με το παραδοσιακό κουρμπάνι αμέσως μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας. Όπως είναι γνωστό το κουρμπάνι είναι ένα έθιμο που απαντάται σε όλο τον ελλαδικό χώρο και οι ρίζες του είναι πολύ παλιές (στις πρώτες ζωοθυσίες στην αρχαιότητα σύμφωνα με λαογραφικές μελέτες), το όνομά του προέρχεται από την τουρκική λέξη “kurban”, που θα πει «θύμα ή θυσία ζώου».


Σύμφωνα πάντα με το έθιμο, όπως κάθε χρόνο έτσι  και φέτος οι κτηνοτρόφοι της Περιστεράς πρόσφεραν τα σφαχτά τους και εθελοντές και κάτοικοι του χωριού φρόντισαν, ώστε να προετοιμάσουν και να μαγειρέψουν σε καζάνια το κουρμπάνι. Στη συνέχεια τηρώντας και πάλι τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, το κουρμπάνι προσφέρθηκε στους παρευρισκομένους.
Το κουρμπάνι της Αγίας Τριάδος Περιστεράς αναβίωσε και φέτος παρουσία των τοπικών αρχών, ωστόσο ο φετινός εορτασμός ήταν διαφορετικός με πρώτο μέλημα όλων να τηρηθούν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και να ακολουθηθούν οι κατευθύνσεις των ειδικών.


Στο φετινό διαφορετικό εορτασμό του Αγίου Πνεύματος στην Περιστερά παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Θερμής κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος κ. Βασίλειος Μουστάκας, η Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Ευαγγελία Κούτρη,  η Επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Άννα η Τσιφτελίδου, σύσσωμο το Τοπικό Συμβούλιο Περιστεράς και αρκετοί πιστοί.
Ευχή όλων ήταν ο εορτασμός της επόμενης χρονιάς, να επιστρέψει και να πραγματοποιηθεί και πάλι στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδος .


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο