Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

ROMPOTIKH KALHΜε το Project : “ Turbo Fan “ συνεχίζονται τα επιτυχημένα μαθήματα ρομποτικής στα ΚΔΑΠ του Δήμου Θέρμης και τα παιδιά μαθαίνουν να βάζουν σε λειτουργία τον ανεμιστήρα στο εργαστήριο Ρομποτικής με στόχο να κατανοήσουν τον τρόπο μετάδοσης της κίνησης μέσω οδοντωτών τροχών ( γραναζιών), καθώς και τον έλεγχο της κίνησης με τη χρήση του αισθητήρα κλίσης.


Αρχικά η κατασκευή του μοντέλου “ Turbo Fan “ έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε ο κινητήρας να δίνει κίνηση σε ένα γρανάζι με 24 δόντια, το οποίο με τη σειρά του οδηγούσε με επαφή ένα μικρότερο γρανάζι με 8 δόντια και ήταν στο επάνω μέρος έχοντας πάνω προσαρμοσμένη μία φτερωτή (έλικα). Με τη διάταξη αυτή των γραναζιών, δηλαδή να δίνεται κίνηση από μεγάλο γρανάζι στο μικρό, τα παιδιά πέτυχαν να αυξήσουν την ταχύτητα περιστροφής της φτερωτής, γιατί η σχέση μεταξύ των γραναζιών είναι 1 προς 3, (24/8=3), που σημαίνει ότι για μία περιστροφή του μεγάλου γραναζιού πετυχαίνουμε τρεις περιστροφές του μικρού.

ROMPOTIKH KINHSH 3ROMPOTIKH GENIKH
Στη συνέχεια τα παιδιά με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους τοποθέτησαν κι άλλα δύο γρανάζια, ένα μεγάλο (24αρι) και ένα μικρό (8αρι). Το δεύτερο 24αρι γρανάζι έπαιρνε κίνηση από τον άξονα που βρίσκονταν το πρώτο μικρό 8άρι γρανάζι και τη μετέδιδε στο δεύτερο μικρό 8αρι γρανάζι. Το αποτέλεσμα ήταν η αύξηση της τελικής ταχύτητας κατά 9 φορές παραπάνω κι όλα αυτά διατηρώντας την ισχύ του κινητήρα και στις δυο περιπτώσεις σταθερή!
Παράλληλα, στο πλαίσιο διδασκαλίας του συγκεκριμένου project, έγινε έλεγχος της κίνησης περιστροφής της φτερωτής με τη χρήση του αισθητήρα κλίσης. Τα παιδιά έμαθαν να προγραμματίζουν τον αισθητήρα κατά τέτοιο τρόπο ώστε όταν η θέση του ήταν πάνω να κινείται η φτερωτή αριστερόστροφα με μεγάλη ταχύτητα, όταν η θέση του αισθητήρα ήταν παράλληλη με το οριζόντιο επίπεδο ( το τραπέζι εργασίας δηλαδή) να σταματάει η κίνηση κι όταν η θέση του ήταν κάτω να κινείται δεξιόστροφα και με μικρή ταχύτητα.

ROMPOTIKH KINHSH 4
Στο εργαστήρι ρομποτικής των Κ.Δ.Α.Π του Δήμου Θέρμης διεξάγονται μαθήματα δύο φορές την εβδομάδα, σε έναν χώρο άρτια εξοπλισμένο με σύγχρονα υλικά για τις ανάγκες των ασκήσεων ρομποτικής. Τα μαθήματα είναι κατάλληλα για την ηλικιακή ομάδα παιδιών από 7 έως 12 ετών και αγκαλιάστηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή από το ξεκίνημά τους. Κάθε εβδομάδα θα εφαρμόζεται κι ένα ξεχωριστό project, έτσι ώστε τα παιδιά να καταφέρουν να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία εκμάθησης, να ανακαλύψουν και να χτίσουν τις βασικές ικανότητες της ζωής τους που δεν είναι άλλες από τη δημιουργικότητα και την επίλυση προβλημάτων, καθώς επίσης και να ικανοποιήσουν την έμφυτη παιδικής τους περιέργεια για το πως μπορούμε να κάνουμε κάτι να δουλέψει, καλλιεργώντας πνεύμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο