Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

 


Ξεκίνησε εδώ και μερικές ημέρες η επιχείρηση της απομάκρυνσης των προσβεβλημένων δέντρων από το φλοιοφάγο έντομο, στα δασοκτήματα του δήμου Θέρμης. Πρόκειται για το ίδιο έντομο το οποίο ξεκίνησε το βλαβερό έργο του από το δάσος του Σέιχ Σου και επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε γειτονικά πευκόφυτα δασοκτήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της Θέρμης. Η διοίκηση του δήμου, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα προχώρησε αμέσως σε λεπτομερή αποτύπωση της κατάστασης, με καταγραφή των περιοχών οι οποίες είχαν πληγεί. Προς το σκοπό αυτό ανέθεσε στην εταιρεία Περιβάλλοντος “Όμικρον Α.Ε.” την εκπόνηση μελέτης για την ακριβή αποτύπωση των περιοχών στις οποίες είχαν εμφανιστεί δέντρα προσβεβλημένα από το φλοιοφάγο έντομο.

Ακολούθησε η εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσω της εξυγιαντικής υλοτόμησης των άρρωστων δέντρων, καθώς και όσων γειτνιάζουν με αυτά. Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε εδώ και λίγες ημέρες, από την περιοχή Ισενλί στον ορεινό όγκο του Τριαδίου και θα ακολουθήσουν ανάλογες υλοτομήσεις και στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις του δήμου Θέρμης και ειδικότερα σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Αντώνιο, Μονοπήγαδο, Βασιλικά, Σχολάρι, Καρδία και Τρίλοφο. Το έργο της εξυγιαντικής υλοτόμησης εκτελείται από δύο συνεταιρισμούς και εξελίσσεται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό.

“Στόχος μας είναι φέτος να ολοκληρωθεί, αν είναι δυνατόν το έργο της απόληψης των δέντρων τα οποία έχουν προσβληθεί από το φλοιοφάγο έντομο ώστε στη συνέχεια, τα επόμενα χρόνια, να κάνουμε σημειακές μόνον παρεμβάσεις όπου θα είναι απαραίτητο”, δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης κ.Θόδωρος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δασολόγου κ.Στέργιου Διαμαντόπουλου, ο οποίος επιμελήθηκε των μελετητών αποτύπωσης και αποκατάστασης των προσβεβλημένων δέντρων, η έκταση της προσβολής από το φλοιοφάγο έντομο στα δασοκτήματα του δήμου Θέρμης δεν είναι μεγάλη καθώς έχει πληγεί μόνον το 2{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} έως 3{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} των πευκόφυτων εκτάσεων. “Εάν δεν παρεμβαίναμε, όμως, εγκαίρως, η ζημία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη”, επισημαίνει ο δήμαρχος Θέρμης.

Παράλληλα, ο δήμος Θέρμης έχει καταθέσει δύο συγκεκριμένες προτάσεις προς χρηματοδότηση, στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η πρώτη πρόταση, ύψους 500.000 ευρώ αφορά την απομάκρυνση και τον θρυμματισμό των υλοτομημένων άρρωστων δέντρων. Η δεύτερη πρόταση αφορά την κατασκευή δύο μεγάλων δεξαμενών, χωρητικότητας 400 κυβικών μέτρων η κάθε μία, προκειμένου να ενισχυθεί η πυρασφάλεια των δασικών εκτάσεων οι οποίες βρίσκονται στις περιοχές Τριλόφου, Καρδίας και Πλαγιαρίου. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Θέρμης, η έγκριση αυτών των προτάσεων αναμένεται εντός του καλοκαιριού.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο