Ανακοινώσεις, Εκδηλώσεις, Ενημέρωση|

opr.iliasΟ  Δήμαρχος Θέρμης, Ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας , η Εκκλησιαστική Επιτροπή  και ο Σύλλογος Πολιτισμού και Εθελοντισμού Κάτω Σχολαρίου σας προσκαλούν να τιμήσετε με την παρουσία σας την Ιερή Πανήγυρη του Παρεκκλησίου του Προφήτη Ηλία Κάτω Σχολαρίου  που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Σάββατο 19 Ιουλίου 2014

19.00        Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός

20.00       Περιφορά της Ιερής Εικόνας του Προφήτη Ηλία γύρω από το δασύλλιο.

20.30       Εκδήλωση από το Σύλλογο Πολιτισμού & Εθελοντισμού  Κ. Σχολαρίου.

                  * Μεικτή χορωδία Κ.Α.Π.Η. Κ.Σχολαρίου

                  * Παραδοσιακοί χοροί.

                  * Παραδοσιακά εδέσματα.

Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

07.00      Όρθρος μετά Θείας Λειτουργίας

                    Ακολουθεί μοίρασμα ψαριών , ελιών και άλλων εδεσμάτων .

 Λίγα λόγια για το Σχολάρι:

Το Σχολάρι της Ανατολικής Θράκης ήταν βορειοδυτικά της Κωνσταντινούπολης. Πήρε το όνομά του από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Σχολάριο. Το 1922 με την ανταλλαγή που έκανε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όλοι οι Σχολαριώτες , με τα κάρα πήραν ό,τι είχαν και τα γιδοπρόβατά τους και ήρθαν στο τουρκοχώρι που λεγόταν Αδαλή , γιατί εδώ είχε βοσκοτόπια κατάλληλα για κτηνοτροφία .

Το 1922 πρόσφυγες Μικρασιάτες  έφεραν μαζί τους τη ζωντάνια , την ενεργητικότητα , την έφεση για πρόοδο και δημιουργία . Εδώ στο Σχολάρι  οι Μικρασιάτες βρήκαν αμπέλια που καλλιεργούσαν οι Τούρκοι , η ποιότητα όμως των σταφυλιών ήταν πολύ κακή  σε σχέση με αυτή που ήξεραν και καλλιεργούσαν.Για μερικά χρόνια προσπαθούσαν να τα βελτιώσουν και να μάθουν την ποιότητα των χωμάτων , τις κλιματολογικές συνθήκες . Έτσι , λίγα χρόνια αργότερα άρχισε συστηματικά η καλλιέργεια του Ροζάκι , το οποίο έφεραν από την Κρήτη. Οι τεχνικές που εφάρμοσαν στην καλλιέργεια και η προσωπική σκληρή δουλειά  συνετέλεσαν στην αύξηση της παραγωγής και στην ποιότητα του προϊόντος .

Οι Πόντιοι πρόσφυγες ήρθαν στο Κάτω Σχολάρι από διάφορες περιοχές του Πόντου :Τραπεζούντα, Ορτού, Νίξαρη , Σαμψούντα , Τρίπολη , Κερασούντα . Ακτήμονες στην αρχή , δούλευαν σε διάφορες αγροτικές δουλειές και έμεναν στα παλιά τούρκικα σπίτια .Το 1931 που έγινε η πρώτη διανομή χωραφιών απέκτησαν την πρώτη ιδιοκτησία . Όταν έφτασαν οι Πόντιοι πρόσφυγες στο Κάτω Σχολάρι βρήκαν ήδη εγκαταστημένους εκεί τους Θρακιώτες και Μικρασιάτες πρόσφυγες .

Στη βόρεια είσοδο του οικισμού κυριαρχεί το δασύλλιο με το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία χτισμένο το 1958.

Στη διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης καθιερώθηκε κάθε χρόνο να γιορτάζουμε την Ιερή Πανήγυρη του Προφήτη Ηλία .


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window