Εκδηλώσεις|

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου στις 12:00 στο Θέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης το Σωματείο Παναγία Σουμελά Θέρμης θα φιλοξενήσει την παιδική κοινωνική ηθογραφία  “Πόντος και Ποντιόπουλα” από τον Σύλλογο Καλλιθέας Συκεών του Στάθη Ευσταθιάδη και σκηνοθεσία της Έρρικας Νικολαΐδου.

Στάθης Ευσταθιάδης (Συγγραφέας, 1930-2012)

Το έργο “Πόντος και Ποντιόπουλα” το χαρακτηρίζω ως παιδική κοινωνική ηθογραφία. Διευκρινίζω ότι το ηθογραφικό στοιχείο είναι το βασικό που κυριαρχεί στο κείμενο. Αλλά δεν είναι το μοναδικό. Υπάρχουν και άλλα στοιχεία, που κάνουν το έργο ιδιότυπο.

Έμμεσα, αλλά και καθαρά στο βάθος προβάλει και το δραματικό στοιχείο. Ακόμη και το σατιρικό στοιχείο. Υπάρχει κάποια επιθεωρησιακή διάθεση, που ελέγχει απλά, σαν παιδική αντίδραση, πρόσωπα και καταστάσεις.

Το ποντιακό ήθος είναι χαρακτηριστικό στοιχείο της παιδικής ψυχής.

Με τον όρο “Πόντος” προσπαθώ να εμφανίσω την ιστορική φυσιογνωμία ενός τόπου, όπου το ελληνικό πνεύμα λάμπει και καταξιώνεται μέσα στο χρόνο. Με τον όρο “Ποντιόπουλα” που συμπηρώνει την έκφραση του τίτλου, στήνω μπροστά στο φόντο του Πόντου παιδόπουλα και κοριτσόπουλα, για να φανερώσω την αυθεντικότητα της παιδικής ψυχής, όταν τα γεγονότα είναι δραματικά και την έξαρση της στις ηρωικές καταστάσεις.

Η ποντιακή παράδοση είναι βίωμα στην ψυχή του Ποντιόπουλου. Το έργο απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους θεατές. Θέλει να δείξει σε όλους το πώς συνεχίζεται η ποντιακή παράδοση και τον δυναμισμό της ποντιακής ψυχής. Οι κοινωνικές συνθήκες της ποντιακής ζωής είναι ιδιότυπες και ιδιόρρυθμες. Τα Ποντιόπουλα κινούνται μέσα σ’ αυτές και γαλουχούνται εξ απαλών ονύχων μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον. Δένονται από νωρίς με την παράδοση. Για τη συνέχιση της όποιας παράδοσης  δεν αρκεί η προγραμματισμένη διαδοχή. Χρειάζεται να ζήσεις από κοντά τις εκδηλώσεις της ζωής. Τα Ποντιόπουλα και οι Ποντιοπούλες είχαν και έχουν αυτό το προνόμιο. 

Έρρικα Νικολαΐδου (Σκηνοθέτης)

Ο Ποντιακός Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας Συκεών (φυτώριο όπου καλλιεργούνται και αναπτύσσονται μεγάλα ιδεώδη) με σεβασμό στην εθνική κληρονομιά και τις παραδόσεις, λειτουργώντας ως οργανωμένη κοινωνική ομάδα, σφυρηλατά χαρακτήρες. Διδάσκει ηθικές αξίες και αρχές. Μεταλαμπαδεύει στα μικρά Ποντιόπουλα την αγάπη για την πατρίδα των προγόνων τους.

Λειτουργώντας ως σκηνοθέτης στο χώρο του συλλόγου, επεδίωξα η πρώτη επαφή των παιδιών μας με το θέατρο να έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα.

Μέσα από το θεατρικό έργο του Σ.Ευσταθιάδη απέκτησαν πολύτιμες γνώσεις, τόσο για τα ήθη όσο και για την ιστορία του Πόντου.

Ευχαριστώ από καρδιάς τον συγγραφέα που μου εμπιστεύθηκε το έργο του.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window