Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις|

Σε μια βραδιά μνήμης την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης , μας καλεί η θεατρική ομάδα G του  Γ’ Γυμνασίου Χορτιάτη, που θα παρουσιάσει τις «Τρωάδες», συνδέοντάς τες με ποιητές του ολοκαυτώματος. Η «Εκάβη στο χρόνο» μέσα από την γραφή του Ευριπίδη και των σύγχρονών μας ποιητών. Η αρχαία πόλη του Κισσού πάνω στο βουνό του Χορτιάτη, η πρωτεύουσα των αρχαίων Θρακών, ήταν κατά μια ιστορική εκδοχή η γενέτειρα της πριγκίπισσας Εκάβης. Αυτή η Εκάβη, η δική μας Εκάβη, παντρεύτηκε τον Πρίαμο και έγινε βασίλισσα των Τρώων και μητέρα δεκαοκτώ παιδιών.
Σύμβολο κάθε χαμένου βασιλείου που μπορεί να είναι το σπίτι ή η πατρίδα του καθενός, η τρωαδίτισσα βασίλισσα αναμετρήθηκε με όλα τα δεινά του πολέμου.
Η κόρη της η Κασσάνδρα, ιέρεια παρθένα, έγινε σύμβολο βιασμού και ιεροσυλίας. Με το χάρισμα της προφητείας προειδοποίησε για τα δεινά με τις προφητείες της, αλλά δεν εισακούστηκε από κανέναν.
Στη γυναίκα του Έκτορα, την Ανδρομάχη, σύμβολο συζυγικής πίστης, μητριαρχικής αφοσίωσης και αξιοπρέπειας των ηττημένων, της έλαχε να γίνει το διαχρονικό σύμβολο της χαροκαμένης μάνας που μέσα από τα χέρια της παίρνουν και σκοτώνουν το παιδί της …
Οι «Τρωάδες» του Ευριπίδη, η τραγωδία που ανάγεται σε μοναδικό σύμβολο ειρήνης, ζουν και ξαναζούν σε κάθε πόλεμο. Χιλιάδες χρόνια μετά ενσαρκώνονται οι ηρωίδες της στο μαρτυρικό Χορτιάτη του ’44. Η Εκάβη ξαναγυρνάει με τον πιο σκληρό τρόπο στην γενέτειρα της. Δεκάδες γυναίκες θα βιώσουν την βία του πολέμου και θα ενσαρκώσουν παρά την θέλησή τους μια Εκάβη, μια Κασσάνδρα ή μια Ανδρομάχη.

Την παράσταση «η Εκάβη στο χρόνο» προετοίμασε το Γ’ Γυμνάσιο Χορτιάτη για τη συμμετοχή του τις εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια από την σφαγή της 2ας Σεπτεμβρίου 1944 στο Χορτιάτη.

Παίζουν
Στέλιος Ζάχαρης

Ποσειδώνας
Φανή Ιακωβίδου
Αθηνά
Χριστάνα Δανάσκου
Εκάβη
Δημήτρης Κακαμούκας
Ταλθύβιος
Γεωργία Καμάνικα
Κασσάνδρα
Ευριπίδης Κακαμούκας
Ανδρομάχη
Νίκος Τσινίδης
Αστυάνακτας
Φώτης Ζγουρής
Μενέλαος
Φανή Ιακωβίδου
Ελένη

Μαρίνα Μπαξεβάνη
1η Κορυφαία χορού
Φωτεινή Τριανταφύλλου
2η Κορυφαία χορού
Δημήτρης Τράικος
2ος Κορυφαίος χορού
Μαρία Βαιτσοπούλου
Χορός
Βασιλική Ζαφειρίου
Χορός
Στέλιος Ζάχαρης
Χορός
Φώτης Ζγουρής
Χορός
Αγγελική Θωμαίδου
Χορός
Φανή Ιακωβίδου
Χορός
Ευριπίδης Κακαμούκας
Χορός
Γεωργία Καμάνικα
Χορός
Δανάη Κατσαβού
Χορός
Κωνσταντίνα Μιχαλούδη
Χορός
Κατερίνα Σιάφου
Χορός
Νίκος Τσινίδης
Χορός
Δήμητρα Φυσέκη
Χορός

Συντελεστές

Κυριακή Στεφάνου
Σκηνοθεσία – εμψύχωση – διασκευή
Θένια Βερυκούκη
Σκηνικά – κοστούμια
Στέλλα Δαλαμπίρα
Μουσική
Ευγενία Στεφάνου
Χορογραφία
Φένια Ιωαννίδου
Δημιουργικό μακέτας – αφίσες
Στέφανος Κακαμούκας
Φωτογραφία
Δαυίδ Σολωμός
Βίντεο
Νικολέτα Ζαφειρίου
Ήχος
Φωτεινή Ευσταθίου – Ρεβέκκα Τσίγκα
Μακιγιάζ

Ευχαριστούμε όλους τους γονείς των παιδιών για την υποστήριξη, τον γλύπτη Γιώργο Τσάρα για την εικαστική παρέμβαση και ιδιαιτέρως τον γυμνασιάρχη του Γ΄ Γυμνασίου Χορτιάτη για την στήριξη της ομάδας.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο