Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου|

“Ανανεωμένο” και έτοιμο για χρήση, όταν επιτραπεί, περιμένει μικρούς και μεγάλους πολίτες το πάρκο του Πλαγιαρίου. Το έργο της ανάπλασης του πάρκου μόλις ολοκληρώθηκε και μάλιστα με τη χρήση των πιο καινοτόμων, αειφορικών υλικών.
Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Δημήτρη Βογιατζή, “σκοπός της παρέμβασης ήταν η διαμόρφωση ενός απόλυτα ασφαλούς, λειτουργικού και καλαίσθητου περιβάλλοντος σύμφωνα με τις προδιαγραφές της νομοθεσίας για την κατασκευή και λειτουργία των παιδικών χαρών. Παράλληλα, δημιουργήθηκε και ελεύθερος χώρος άσκησης για τους ενήλικες ώστε να μπορούν να γυμνάζονται την ώρα που τα παιδιά τους παίζουν με ασφάλεια στην παιδική χαρά”. Το έργο προϋπολογισμού € 393.532,28 χρηματοδοτήθηκε από ίδιους πόρους του δήμου Θέρμης ενώ η μελέτη και επίβλεψη έγιναν από τα στελέχη του τμήματος κτιριακών έργων & υπαίθριων χώρων της δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών.
Οι εργασίες που έγιναν στο πάρκο με επιφάνεια 2.700 τμ στο Πλαγιάρι περιελάμβαναν την ανακατασκευή της παιδικής χαράς με πιστοποιημένα παιχνίδια και τη δημιουργία ελεύθερου χώρου άσκησης με πιστοποιημένα όργανα ενηλίκων.
Επιπλέον, έγινε επανακατασκευή και συντήρηση σε όλες τις αρχιτεκτονικές κατασκευές που, ήδη υπήρχαν στο πάρκο όπως τα πεζοδρόμια, οι πλακοστρώσεις, το κιόσκι, οι κερκίδες και οι ράμπα.

Αναλυτικά, απομακρύνθηκαν και αντικαταστάθηκαν όλα τα παλιά παιχνίδια που δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές ΕΛΟΤ με την προμήθεια εφτά νέων παιχνιδιών. Επίσης, δημιουργήθηκε ένας νέος χώρος άσκησης με δέκα πιστοποιημένα όργανα ενηλίκων.
Ακόλουθη στο πνεύμα της αειφορίας, η διοίκηση του δήμου, ενέκρινε τη δημιουργία νέων υδατοπερατών επιφανειών – με εκτεταμένη χρήση καινοτόμων υλικών. Πιο συγκεκριμένα, κατασκευάστηκαν 15 τεχνητές καταβόθρες από χυτό υδατοπερατό ειδικής σύνθεσης σκυρόδεμα με πολύ μεγάλη υδατοπερατότητα (>800 lt/m2/min), που θα παροχετεύουν το νερό των βροχοπτώσεων της πλακόστρωσης στον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα. Επίσης δημιουργήθηκε ένα κανάλι με το ίδιο υλικό μήκους 19,00 m ακολουθώντας την υφιστάμενη κλίση του πάρκου, για μεγαλύτερη κατακράτηση βρόχινου νερού κάτω από την νέα στρωμένη με πέτρα Λακώμματος δομημένη επιφάνεια του πάρκου.

Για τη δημιουργία ενός νέου ελεύθερου και ασφαλούς χώρου αναψυχής για τα παιδιά και άθλησης για τους ενήλικες έγιναν εργασίες διαμόρφωσης του εδάφους αφού απομακρύνθηκαν δέντρα επικίνδυνα για την ασφάλεια, βράχια, τοιχία και πεζούλια, ενώ στο χώρο της παιδικής χαράς και κατασκευάστηκε ελαστικός τάπητας με ικανοποιητική υδατοπερατότητα.

Ο χώρος της παιδικής χαράς οριοθετήθηκε με περίφραξη και καγκελόπορτα και κατασκευάστηκε νέα βρύση με πόσιμο νερό.

Παράλληλα, κατασκευάστηκε νέο δίκτυο ηλεκτροφωτισμού και τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά, καλάθια απορριμάτων και παγκάκια, ενώ δημιουργήθηκαν νέες αρδευόμενες θέσεις για δέντρα ενισχύθηκε το αρδευτικό δίκτυο, ώστε να αυξηθούν οι χώροι πρασίνου. Για το σκοπό αυτό έχει τοποθετηθεί νέο σύστημα άρδευσης με αρδευόμενα όλα τα παρτέρια-δενδροδόχους, υποδομές απαραίτητες για τις επεμβάσεις και φυτεύσεις νέων δέντρων σύμφωνα με το σχεδιασμό του τμήματος Πρασίνου της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Πρασίνου που θα υλοποιηθεί.
Η ράμπα εκδηλώσεων έγινε λειτουργικότερη με τιε απαραίτητες παρεμβάσεις και συντηρήθηκαν οι κυκλικές κερκίδες. Τα λειτουργικά είδη αστικού εξοπλισμού που αντικαταστάθηκαν, όπως παγκάκια, και κάδοι απορριμάτων παραδόθηκαν στην τοπική κοινότητα για χρήση.

Για την παιδική έχει εκδοθεί πιστοποιητικό συμμόρφωσης σύμφωνα με το άρθρο 4§3 της Υ.Α. 28942/ΦΕΚ/931/Β/18.8.09.


Κοινοπόιηστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window