ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

dasikoi xartes oanel kalhΕνημερωτική εκδήλωση με αντικείμενο την παρουσίαση της διαδικασίας ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών και των αντίστοιχων νομοθετικών ρυθμίσεων που πάρθηκαν από την Πολιτεία, πραγματοποίησε ο Δήμος Θέρμης το περασμένο Σάββατο 22 Απριλίου, στα Βασιλικά, με τη συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελλου και του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης                   Δρ. Απόστολου Αϊναλή. Στην εκδήλωση συμμετείχε επίσης ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Γιώργος Λαζαρίδης , καθώς και αρκετοί δημότες που κατέθεσαν συγκεκριμένα ερωτήματα που τους απασχολούν.

Κατά την ενημερωτική εκδήλωση ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος αφού ευχαρίστησε τη δημοτική αρχή για την πρωτοβουλία της, επεσήμανε τη βούληση της Πολιτείας να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις που θα καταστήσουν αποτελεσματικό το Νόμο και τη διαδικασία ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών. Αναφερόμενος στον πρώτο Νόμο που προέβλεπε την καταγραφή των δασών και ψηφίστηκε το 1976, σημείωσε πως παρέμεινε ανενεργός παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, αποτελεί μία πολύ μεγάλη πολιτική αλλαγή για τη χώρα, γιατί αφορά το σύστημα δικαίου, το σύστημα ιδιοκτησίας αλλά και τη χρήση γης σε όλη τη χώρα. Οι δασικοί χάρτες  αποτελούν ουσιαστικά τη βάση για κάθε χωροταξικό, αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό εργαλείο.

dasikoi xartes 1Συγκεκριμένα ο κ. Φάμελλος ανέφερε  πως το όλο εγχείρημα επιχειρήθηκε πριν από 3 χρόνια περίπου, όπου αναρτήθηκε το 1,5 {9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} της χώρας και από όπου προέκυψαν 5.500 χιλιάδες αντιρρήσεις οι οποίες δεν εξετάστηκαν, καθώς στις μισές περιοχές των αντιρρήσεων δεν έγιναν ποτέ οι επιτροπές. Κατά συνέπεια οι  δασικοί χάρτες δεν κυρώθηκαν ποτέ.Υπογράμμισε επίσης, πως η Πολιτεία σήμερα έχει αναρτήσει ήδη το 35{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78}   των δασικών χαρτών, ένα σημαντικό ποσοστό που φανερώνει άλλωστε και τη βούλησή της για έγκαιρη ολοκλήρωση της διαδικασίας, που παραμένει σε εκκρεμότητα 40 χρόνια. Στην κατεύθυνση αυτή, σημείωσε ο Υπουργός, απαιτείται πρωτίστως αλλαγή στάσης από όλους:  Από την Πολιτεία, που έχει ήδη παραδεχτεί ότι αυτή η διαδικασία θα πρέπει να ολοκληρωθεί στο χρόνο που θα απαιτηθεί, αλλά και να βελτιώνεται διαρκώς και να εξελίσσεται,  σε συνεργασία πάντα με τους πολίτες και όχι βάζοντάς τους απέναντι: «Ήρθε η ώρα της Συνταγματικής υποχρέωσης, αλλά επιλύοντας θέματα με τον πολίτη», τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας και συμπλήρωσε: «Οι δασικοί χάρτες πρέπει να γίνουν κομμάτι της κοινωνίας και όχι να τους θεωρήσει αντίπαλο η κοινωνία, γιατί τότε όχι μόνο δεν θα υπάρξει επιτυχές αποτέλεσμα, αλλά μπορεί να σταματήσει και η όλη προσπάθεια».Μάλιστα, ο κ. Φάμελλος απεύθυνε έκκληση προς όλες τις υπηρεσίες, να χρησιμοποιήσουν το εργαλείο αυτό, για να επιβεβαιωθούν  επιστημονικά οι δασικοί χάρτες και στη συνέχεια να αποτελέσουν  ένα σημαντικό εργαλείο για τους πολίτες.Τόνισε ακόμη, πως η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών δεν πρέπει να δημιουργήσουν κόστος στους πολίτες και δεν αναρτήθηκαν γι΄ αυτό το λόγο.Αναφερόμενος στην αλλαγή στάσης που απαιτείται από τους Δήμους, σημείωσε την υποχρέωση που είχαν να αποστείλουν τα σχέδια των οικισμών και τις οικιστικές πυκνώσεις έως το τέλος του 2016, κάτι που όμως δεν έγινε από την πλειοψηφία, τονίζοντας παράλληλα τη θετική ανταπόκριση του Δήμου Θέρμης από το 2016. Μάλιστα, δίνοντας το παράδειγμα της Χαλκιδικής, που διαθέτει πληθώρα οικιστικών πνυκνώσεων, ο κ. Φάμελλος εξέφρασε την απογοήτευσή του, αφού κανένας Δήμος από τη Χαλκιδική δεν έχει αποστείλει έως τώρα τις οικιστικές πυκνώσεις, κάτι το οποίο θα δυσκολέψει στην πορεία τον πολίτη που σε εφαρμογή της διαδικασίας θα αναγκαστεί να απευθυνθεί στις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να επιλύσει τυχόν διαφωνίες και να εξασφαλίσει την ιδιοκτησία του. «Η  ευθύνη των δήμων είναι τεράστια και παραμένει των δήμων» ανέφερε, «αφού μόλις το 27{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} αυτών έχει ανταποκριθεί θετικά στη συγκεκριμένη υποχρέωση» όπως υπογράμμισε ο Υπουργός, γεγονός που οδήγησε το Υπουργείο να προχωρήσει σε νέα παράταση μέχρι τις 12 Ιουνίου 2017, ώστε να αποσταλούν από όλους τους δήμους τα περιγράμματα των οικισμών και οι οικιστικές πυκνώσεις. 

dasikoi xartes 4  Ο Υπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα και στο Συνταγματικό   πλέγμα προστασίας του δάσους, κάτι το οποίο είναι, όπως ανέφερε, δεσμευτικό, ωστόσο συμπλήρωσε, «η Συνταγματική πρόβλεψη που τονίζει ότι η δασική προστασία και η αξία του δάσους, μπορούν να ισορροπηθούν και να τροποποιηθούν προς γεωργική χρήση, για περιπτώσεις Εθνικού συμφέροντος, έδωσε στις αρμόδιες υπηρεσίες το δικαίωμα σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, να προασπίσουν τη γεωργική δραστηριότητα   σε εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα».Ξεκαθαρίζοντας τους γενικούς κανόνες που θα χαρακτηρίζουν  την όλη διαδικασία αναφέρθηκε στην υπεράσπιση των περιοχών όπου υπάρχει πυκνότητα κατοικίας, κρατώντας όμως το ισοζύγιο του δάσους, με τρόπο που να μην κινδυνεύουν να απορριφθούν οι οικιστικές πυκνώσεις από το ΣτΕ, στην υπεράσπιση της αγροτικής λειτουργίας αλλά με κανόνες, αποτύπωση και χωρίς δικαίωμα άλλης αλλαγής και στην υπεράσπιση του δάσους με ένα ξεκάθαρο «όχι» στην εμπορευματική αξιοποίησή του, στην καταπάτησή του  για εμπορικούς σκοπούς.Παράλληλα ο κ. Φάμελλος  παρουσίασε τις νομοθετικές ρυθμίσεις στις οποίες προχώρησε η Κυβέρνηση στην κατεύθυνση διευκόλυνσης των πολιτών κατά την υποβολή των αντιρρήσεων, με γνώμονα τη μείωση του κόστους για τους πολίτες.  «Οι αντιρρήσεις δεν αποτελούν αίτηση αλλαγής χρήσης αλλά διαπίστωση της πραγματικότητας», διευκρίνισε ο κ. Φάμελος ενώ σημείωσε, πως ο Νόμος που ψηφίστηκε τη Μ. Τρίτη στη Βουλή ουσιαστικά άλλαξε το πλαίσιο με το οποίο ο κάθε πολίτης μπορεί να παραλάβει προς χρήση  ή προς κυριότητα δασική έκταση είτε δική του είτε του δημοσίου, για να γίνεται πλέον οργανωμένα και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις εκείνες που η χρήση γίνεται και με αγροτική επιδότηση. «Με το Νόμο αυτό, επιλύσαμε σημαντικά θέματα δασικής νομοθεσίας που δημιουργούσαν προβλήματα στον αγροτικό χώρο», τόνισε ο κ. Φάμελλος, «θα λυθούν και άλλα, γιατί πρέπει να ενισχύσουμε την αγροτική λειτουργία».Ανακοίνωσε τέλος, την ενίσχυση των υπηρεσιών και των σημείων στήριξης με νέο επιστημονικό προσωπικό, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία και οι πολίτες, ζητώντας στο σημείο αυτό και τη συμβολή των δήμων κυρίως στο πεδίο της ενημέρωσης και της κατεύθυνσης των πολιτών στα σημεία στήριξης και τα αρμόδια γραφεία αντιρρήσεων. Κλείνοντας την εισήγησή του, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε το όραμα του Υπουργείου, το οποίο όπως τόνισε, είναι η ύπαρξη στο άμεσο μέλλον ενός χάρτη για ολόκληρη τη χώρα, που θα περιλαμβάνει όλες τις χωροταξικές και περιβαλλοντικές ρυθμίσεις και τους περιορισμούς, καθώς και όλες τις δυνατότητες αναπτυξιακής και οικονομικής λειτουργίας, χωρίς αντιρρήσεις και διαφωνίες. 

dasikoi xartes 8 panelΑπό την πλευρά του ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, επεσήμανε ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση υλοποιεί μία δέσμευση της ΠΕΔ ΚΜ αλλά και των δημάρχων, και αποτελεί την αρχή μιας διαδικασίας ενημέρωσης των πολιτών, σε ένα κρίσιμο ζήτημα όπως είναι αυτό της ανάρτησης και κύρωσης των δασικών χαρτών, ώστε ο κάθε δημότης έχοντας γνώση να μπορεί να ενεργήσει άμεσα και αποτελεσματικά και μέσα στα χρονικά περιθώρια που του δίνονται.  Επεσήμανε το στόχο της ημερίδας, που δεν είναι άλλος από την άντληση  σίγουρων απαντήσεων προς τους δημότες που έχουν ιδιοκτησιακό ενδιαφέρον και προανήγγειλε και νέα αντίστοιχη εκδήλωση στον Τρίλοφο.Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε την τεράστια δουλειά των υπηρεσιών του δήμου, που ήδη από το καλοκαίρι, απάντησαν στο αίτημα του Υπουργείου για αποστολή των περιγραμμάτων των οικισμών, σε μία προσπάθεια διευκόλυνσης της όλης διαδικασίας. Αναφέρθηκε επίσης στις οκτώμισι χιλιάδες στρέμματα δημοτικής έκτασης που το 1945 με βάση τις σχετικές αεροφωτογραφίες που περιλαμβάνονταν στους δασικούς χάρτες, εμφανίζονται ως δάση ενώ σήμερα είναι καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κάτι το οποίο όπως ξεκαθάρισε δεν συνέβη τα τελευταία χρόνια, αλλά πριν το 1975. Υπογράμμισε με έμφαση τα γρήγορα ανακλαστικά του Υπουργού,  ο οποίος υιοθέτησε και νομοθέτησε τις περισσότερες προτάσεις της ΠΕΔ – Κεντρικής Μακεδονίας. «Το Υπουργείο, ανταποκρίθηκε άμεσα αποδεχόμενο στην πλειοψηφία τους σχεδόν τα συγκεκριμένα αιτήματα»,  σημείωσε ο κ. Παπαδόπουλος, τονίζοντας ταυτόχρονα την πολύ καλή συνεργασία με τον Υπουργό κ. Φάμελλο.Σε ότι αφορά τώρα το θέμα της κύρωσης των δασικών χαρτών από την Πολιτεία και την ύπαρξη δασολογίου σε μία χώρα ειδικότερα, ο Δήμαρχος Θέρμης ανέφερε πως είναι ένα σημαντικό ζήτημα που αποτελεί και προϋπόθεση για τη λειτουργία Κτηματολογίου, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει και την αναγκαιότητα να προχωρήσει η διαδικασία με τη θετική συμβολή όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και των δημοτών, με τον ομαλότερο αλλά και αποτελεσματικότερο τρόπο.  Διαβεβαίωσε τέλος τους δημότες, πως ο Δήμος Θέρμης θα  καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση είτε αλλαγής είτε διατήρησης χρήσης γης, ώστε να μην «απειληθεί» ούτε στρέμμα δημοτικής καλλιεργήσιμης έκτασης και να μη χαθούν επιδοτήσεις που λαμβάνονται σήμερα. Ζήτησε κλείνοντας, από τον Προϊστάμενο κ. Αϊναλή, την άμεση επίλυση των τεχνικών ζητημάτων που προκύπτουν στο ηλεκτρονικό σύστημα και προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα απαιτηθεί, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, νέα παράταση από πλευράς Υπουργείου, προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολο του δήμου. Ο προϊστάμενος κ. Αϊναλής , απευθυνόμενος στους δημότες της Θέρμης στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασε όλα τα σημεία υποστήριξης όπου μπορούν να απευθύνονται προκειμένου να ενημερώνονται κατά την όλη διαδικασία, ενώ ξεκαθάρισε ότι ο χάρτης θα δίνει τη μορφή της έκτασης, δηλαδή αν είναι δάσος ή αγρός ή εμπορευματική έκταση και για το λόγο αυτό γίνονται οι όποιες αντιρρήσεις. Επεσήμανε την ανάγκη άμεσης ανταπόκρισης από τους δημότες στη διαδικασία και δήλωσε πρόθυμος να απαντήσει σε απορίες που τυχόν έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκδήλωσης. Αναφέρθηκε επίσης με κάθε λεπτομέρεια και στις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι δημότες για την υποβολή των αντιρρήσεων.Να σημειωθεί πως στην ενημερωτική εκδήλωση συμμετείχε και ο Βουλευτής των ΑΝΕΛ κ. Γιώργος Λαζαρίδης , ο οποίος λαμβάνοντας το λόγο ευχαρίστησε τον Υπουργό κ. Φάμελλο αλλά και το Δήμαρχο Θέρμης για την πολύ καλή συνεργασία, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι και με τις δύο πλευρές υπάρχει ένας δίαυλος αμφίδρομης επικοινωνίας, κάτι που ενισχύει την προσπάθεια να δοθούν λύσεις και στο ζήτημα των δασικών χαρτών αλλά και σε πολλά άλλα ζητήματα που απασχολούν τους δημότες. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υποβολή συγκεκριμένων ερωτημάτων των πολιτών, που απαντήθηκαν τόσο από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Φάμελλο, όσο κι από τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης δασών κ. Αϊναλή.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο