Ενημέρωση σχετικά με τις έως τώρα εξελίξεις όσον αφορά το έργο της αποκατάστασης του δρόμου της οδού Περικλέους ο οποίος συνδέει τις Κοινότητες Τριλόφου και Πλαγιαρίου πραγματοποίησε ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, προς τους αιρετούς, δημοτικούς και τοπικούς συμβούλους της δημοτικής ενότητας Μίκρας. Η ενημέρωση έγινε την Δευτέρα 8 Μαρτίου, μέσω τηλεδιάσκεψης στην οποία μετείχαν και οι μηχανικοί οι οποίοι έχουν εκπονήσει τις έως τώρα μελέτες καθώς και κάποιοι πολίτες.
Οι μελετητές παρουσίασαν λεπτομερώς, κατ’ αρχάς τις αιτίες οι οποίες προκάλεσαν την κατολίσθηση του επιχώματος στο χαμηλότερο σημείο του συγκεκριμένου δρόμου, εξ αιτίας της ισχυρής νεροποντής που σημειώθηκε την 21η Μαΐου 2020. Στη συνέχεια παρέθεσαν τα τρία εναλλακτικά σενάρια για την αποκατάσταση του δρόμου, προκρίνοντας ως βέλτιστη λύση, αυτό της κατασκευής νέας γέφυρας στο σημείο στο οποίο σημειώθηκε η κατολίσθηση, σε συνδυασμό με κάποια βελτίωση στη χάραξη του δρόμου. Παράλληλα, απάντησαν και σε όσες ερωτήσεις υποβλήθηκαν από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι από τις 30 Σεπτεμβρίου 2020, όταν είχε γίνει η προηγούμενη ενημέρωση σε συγκέντρωση στον Τρίλοφο, η λύση που είχε φανεί και τότε ως η καλύτερη, ήταν η κατασκευή της γέφυρας. “Στην αρχή εξετάσαμε το ενδεχόμενο να αποκατασταθεί το παλιό τεχνικό όπου έγινε η κατολίσθηση, πιστεύοντας ότι θα απαιτηθεί λιγότερος χρόνος. Όμως, όπως είδατε, αυτό επιστημονικά δεν είναι εφικτό. Πλέον, όπως αποδεικνύεται, η βέλτιστη λύση είναι αυτή με την κατασκευή γέφυρας. Σε αυτό καταλήγουμε και με βάση αυτή τη λύση προχωράμε”.

Το έργο θα το κάνει ο δήμος

Ο κ. Παπαδόπουλος ενημέρωσε επίσης ότι η διοίκηση του δήμου αποφάσισε να πάρει πάνω της το έργο, παρότι η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. “Το κάναμε αυτό για να τρέξουμε το έργο και να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν. Στο Λαγκαδά πέρασαν τέσσερα χρόνια από τις πλημμύρες και ακόμη δεν έγιναν τα έργα αποκατάστασης. Αυτό δεν οφείλεται στο ότι η Περιφέρεια δεν έχει τη βούληση να κάνει τα έργα. Οφείλεται στο ότι δεν διαθέτει στελεχωμένες υπηρεσίες που να μπορούν να τα τρέξουν. Εμείς θα το κάνουμε πιο γρήγορα, απ’ ότι η Περιφέρεια, γι’ αυτό το αναλάβαμε παρότι δεν ήταν στην αρμοδιότητά μας”.
Ο δήμαρχος τόνισε ότι η αποκατάσταση της οδού Περικλέους είναι έργο πρώτης προτεραιότητας για το δήμο καθώς επηρεάζει την καθημερινή μετακίνηση χιλιάδων δημοτών. “Αν χρειαστεί θα αφήσουμε πίσω άλλα έργα για να προχωρήσουμε αυτό. Ακόμη και εάν ο δήμος κινδυνεύσει να χάσει κονδύλια για άλλα έργα που έχουν προκηρυχθεί και πρέπει να τελειώσουμε τις μελέτες τους για να τα εντάξουμε σε χρηματοδοτικά προγράμματα”.
Όπως τόνισε ο κ. Παπαδόπουλος, ήδη ο δήμος, σε συνεννόηση με την Περιφέρεια έχει αλλάξει το τεχνικό δελτίο του έργου, έστειλε το σχετικό φάκελο στο υπουργείο, εγκρίθηκε η τροποποίηση του τεχνικού δελτίου, στη συνέχεια έγινε τροποποίηση της προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια, αυτή η νέα προγραμματική σύμβαση πέρασε από την Οικονομική Επιτροπή του δήμου και τις επόμενες μέρες εγκρίνεται και από την Περιφέρεια. Από δω και πέρα ο δήμος είναι ο αποκλειστικά υπεύθυνος για το έργο για το οποίο τα χρήματα είναι 100{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78} εξασφαλισμένα”.

Το χρονοδιάγραμμα

Αναφερόμενος στο από δω και πέρα χρονοδιάγραμμα ο δήμαρχος εξήγησε ότι έως τώρα έχουν παραδοθεί οι μελέτες ελέγχων του οχετού και του επιχώματος και είναι προς έγκριση. Επίσης ξεκινά η μελέτη της γέφυρας η οποία, εκτός απροόπτου θα παραδοθεί μέσα στον Ιούνιο. Στη συνέχεια θα χρειαστούν δύο με τρεις μήνες για να επιλεγεί ανάδοχος και να υπογραφεί η σύμβαση ανάθεσης του έργου. “Εάν δεν υπάρξουν απρόοπτα με ενστάσεις κ.λπ. ελπίζουμε μέσα στον Σεπτέμβριο να ξεκινήσουν οι εργασίες. Από κει και πέρα, έως την ολοκλήρωση της γέφυρας θα χρειαστούν έξι έως οκτώ μήνες. Δηλαδή σε περίπου έναν χρόνο από τώρα, ο δρόμος θα δοθεί ξανά σε κυκλοφορία. Θα δώσουμε το δρόμο προς χρήση και μετά θα γίνουν τα υπόλοιπα έργα που αφορούν την αποχωμάτωση και τις υπόλοιπες εργασίες”. Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος αυτό το χρονοδιάγραμμα μπορεί να τρέξει σε αυτές τις προθεσμίες επειδή η περιοχή βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. “Διαφορετικά, θα χρειαζόμασταν χρόνια ολόκληρα για να τελειώσουμε αυτό το τόσο αναγκαίο έργο”.

Εναλλακτικές διαδρομές

Απαντώντας σε ζητήματα τα οποία ετέθησαν από πολίτες ο δήμαρχος σημείωσε ότι μέσα στο προσεχές διάστημα θα γίνουν εργασίες βελτίωσης στους παρακαμπτήριους δρόμους που συνδέουν τώρα τους δύο οικισμούς. “Όπου μπορούμε, θα κάνουμε κάποιες διαπλατύνσεις και θα γίνει νέα ασφαλτόστρωση σε σημεία στα οποία το οδόστρωμα έχει φθορές. Επίσης, θα ζητήσουμε από κάποιους κατοίκους οι οποίοι μένουν σε αυτούς τους δρόμους, να μην παρκάρουν εκεί τα αυτοκίνητά τους, ώστε να μην δυσχεραίνεται ακόμη περισσότερο η κυκλοφορία”. Παράλληλα, εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, ο δήμος θα προχωρήσει άμεσα στη βελτίωση και άλλων δύο αγροτικών δρόμων ώστε να υπάρξουν και άλλες εναλλακτικές διαδρομές στη σύνδεση των δύο κοινοτήτων.

Οι ποδηλατόδρομοι

Στην τηλεδιάσκεψη ετέθη προς συζήτηση το ενδεχόμενο στο νέο δρόμο να υπάρξει και χάραξη ποδηλατόδρομου. Οι μελετητές εξήγησαν ότι κάτι τέτοιο ίσως απαιτήσει νέες μελέτες, ενδεχόμενη διαπλάτυνση του δρόμου που μπορεί να απαιτήσει και πιθανές απαλλοτριώσεις. Ο δήμαρχος σημείωσε ότι εκτός από τον πολύ περισσότερο χρόνο που θα απαιτηθεί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ο ποδηλατόδρομος θα είχε νόημα εφόσον θα μπορούσε να επεκταθεί και εντός των δύο κοινοτήτων. “Αυτό, όμως, είναι ένα άλλο έργο. Θέλει άλλη μελέτη. Είναι συγκοινωνιακό έργο και πρέπει να προηγηθεί από τη μελέτη της γέφυρας. Εάν όμως, αποφασίσουμε κάτι τέτοιο θα πάει πίσω το έργο από έξι μήνες έως ένα χρόνο. Χώρια που ίσως απαιτηθούν και απαλλοτριώσεις οπότε σε αυτήν την περίπτωση η καθυστέρηση είναι ανυπολόγιστη. Γι’ αυτό θεωρώ πως είναι προτιμότερο, σε αυτή τη φάση να μην μας απασχολήσει κάτι τέτοιο”.

Το κλειστό γήπεδο του Τριλόφου

Στο πλαίσιο της τηλεδιάσκεψης ο δήμαρχος ενημέρωσε επίσης ότι υπήρξε μια πολύ θετική εξέλιξη όσον αφορά την κατασκευή του μεγάλου κλειστού γυμναστηρίου, στη θέση Βλάχος, της Κοινότητας Τριλόφου. Ανέφερε ότι ο διαγωνισμός ολοκληρώθηκε, αναδείχθηκε εργολάβος, με έκπτωση της τάξης περίπου του 47{9277431203aab0aa2421f575dad9809b2ce7438027171783f545e8a654977a78}. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ήταν 3,6 εκατ. ευρώ. Θα χρηματοδοτηθεί με 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα “Φιλόδημος” και τα υπόλοιπα, περίπου 1,3 εκατ. (μετά την έκπτωση) θα τα βάλει ο δήμος. “Το έργο έχει πίσω του ιστορία περίπου 15 χρόνων. Η μελέτη έγινε το 2007 και το 2009 εκδόθηκε η οικοδομική άδεια. Όμως, δεν υπήρχαν χρήματα για να γίνει. Το 2017 αποφασίσαμε να ξεκινήσει η προσπάθεια για την υλοποίησή του. Το 2020, κατορθώσαμε και το εντάξαμε στο ‘Φιλόδημο’ και πλέον έχουμε ανάδοχο. Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις, η κατασκευή του θα ξεκινήσει το καλοκαίρι. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 15 μήνες”.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο