Τρεις επιπλέον σταθμοί τοποθετήθηκαν και λειτουργούν στο δίκτυο μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων του δήμου θέρμης, έπειτα από πρωτοβουλία του δημάρχου Θέρμης Θεόδωρου Παπαδόπουλο και μετά τη σύμφωνη γνώμη του δημάρχου Θερμαϊκού Γεωργίου Τσαμασλή. Οι τρεις νέοι σταθμοί τοποθετήθηκαν στο κτίριο ΚΑΠΠΑ 2000 και σε άλλα δύο σημεία της περιοχής Τσαΐρια, η οποία βρίσκεται στα όρια μεταξύ των δύο δήμων, ανάμεσα στο Πλαγιάρι και την Περαία. Ήδη, με μία επίσκεψη στην ιστοσελίδα thermiair μπορεί κανείς να δει μετρήσεις των τριών νέων σταθμών οι οποίοι προστέθηκαν στο υπάρχον δυναμικό των είκοσι πέντε που έχουν τοποθετηθεί σε όλο το δήμο Θέρμης.
Το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα παρακολούθησης και καταγραφής των αιωρούμενων σωματιδίων στο δήμο Θέρμης, έχει φορέα υλοποίησης το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος είναι, μέσα από τη γνώση για τις ατμοσφαιρικές συνθήκες και την ποιότητα του αέρα, η ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης στους πολίτες, η πρόληψη και η προστασία από τις επιπτώσεις στην υγεία. Τα αιωρούμενα σωματίδια αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν την ανθρώπινη υγεία. Οι επιπτώσεις θεωρούνται σημαντικές για μια σειρά από νοσήματα του αναπνευστικού συστήματος και ευαίσθητες κατηγορίες πληθυσμού, όπως οι ηλικιωμένοι και τα μικρά παιδιά.


Επιπλέον, μέσω της εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται σχετικά με τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, την τυχόν υπέρβαση των ορίων και τις τυχόν απαιτούμενες ενέργειες για αποφυγή επιπτώσεων στην υγεία.

Στο δίκτυο του thermiair.gr είχαν τοποθετηθεί εδώ και πολύ καιρό 25 σταθμοί μέτρησης σε δημοτικά κτίρια και σχολεία, σε όλο το δήμο, με έμφαση στις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές. Παράλληλα, ένας κινητός σταθμός μέτρησης πραγματοποιεί μετρήσεις που θα χρησιμοποιηθούν για να διερευνηθεί πώς αλλάζει η συγκέντρωση των αιωρούμενων σωματιδίων όσο απομακρυνόμαστε από μια σημαντική πηγή (οδική αρτηρία ή το κέντρο μιας αστικής περιοχής), αλλά και να γίνει ο εντοπισμός τοπικών πηγών που μπορεί να επηρεάζουν σημαντικά την εγγύτερη περιοχή.

Ειδικότερα, σταθμοί λειτουργούν: σε Θέρμη (5 σταθμοί), Βασιλικά (2 σταθμοί), Άγιο Αντώνιο, Αγία Παρασκευή, Λακκιά, Λιβάδι, Μονοπήγαδο, Περιστερά, Σουρωτή, Νέα Ραιδεστός, Νέο Ρύσιο, Ταγαράδες, Τριάδι, Καρδία (2 σταθμοί), Πλαγιάρι (2 σταθμοί), Τρίλοφος (2 σταθμοί) και Κάτω Σχολάρι. Οι σταθμοί αυτοί ανιχνεύουν και μετρούν τα πολύ μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 1μm (PM1), τα μικρά σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2.5μm (PM2.5) και τα μεγάλα σωματίδια με διάμετρο μέχρι 10μm (PM10).
Για την καταγραφή των μετρήσεων χρησιμοποιούνται όργανα τελευταίας γενιάς για την παρακολούθηση των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε πραγματικό χρόνο. Τα όργανα έχουν ελεγχθεί από ειδικό εργαστήριο στις Η.Π.Α. τόσο σε εργαστηριακές όσο και σε πραγματικές συνθήκες περιβάλλοντος.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο