ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

KAPH XERAKIA 1Με γενικό σύνθημα “Φροντίζουμε εκείνους που μας φρόντισαν…” το Νομικό Πρόσωπο των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας – Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Θέρμης, υλοποίησε δράσεις υγείας, υποστήριξης, ψυχαγωγίας και φροντίδας των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας στην κατεύθυνση ενίσχυσης της αυτονομίας τους και της κοινωνικής τους συμμετοχής. Στη σύγχρονη εποχή η Τρίτη Ηλικία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια σημαντική και δημιουργική περίοδο στη ζωή των ανθρώπων. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν αφενός μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα που χρειάζεται την υποστήριξη και ενθάρρυνση της κοινωνίας, αφετέρου συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη καθώς διαθέτουν γνώση και εμπειρία χρήσιμη στις νεότερες γενιές, παράγουν εθελοντικό έργο, βοηθούν τα παιδιά και εγγόνια τους και συμμετέχουν όλο και πιο πολύ στην αγορά εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Θέρμης προβλέπει για τους ηλικιωμένους δομές  φροντίδας και υποστήριξης, που στοχεύουν στη βελτίωση του επιπέδου ζωής τους. Συγκεκριμένα, για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας πραγματοποιήθηκαν οι δράσεις:

kaph 4

• ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΧΟΡΩΔΙΑΣ, ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΥ ΧΟΡΟΥ & ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ
Το ΝΠΔΔ στην προσπάθειά του να προσφέρει επιπλέον δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης στα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου μας, ανέθεσε με σύμβαση, ακόμα μία χρονιά, στη Δημοτική επιχείρηση, την ανάπτυξη προγραμμάτων και την παροχή υπηρεσιών χορωδιών γυμναστικής και παραδοσιακού χορού για τα ΚΑΠΗ.
Οι χορωδίες που έχουν δημιουργηθεί, αριθμούν σήμερα πάνω από 100 μέλη, προετοιμάζοντας με μεγάλη χαρά στο τέλος κάθε σεζόν χορωδιακές συναντήσεις και αφιερώματα με τη συμμετοχή χορωδιών και από άλλα ΚΑΠΗ. Φέτος διοργανώθηκε την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017, από το Κ.Α.Π.Η Θέρμης η 4η ΧΟΡΩΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΠΗ του Δήμου μας, υπό την αιγίδα των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας – Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής και με τη συμμετοχή των ΚΑΠΗ Βασιλικών, Τριλόφου, Κ. Σχολαρίου, Καρδίας, Ν. Ραιδεστού και Τριαδίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης λαμβάνοντας κοινωνικό χαρακτήρα καθώς αντί αντιτίμου οι παρευρισκόμενοι προσφέρουν τρόφιμα και είδη καθαριότητας για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Θερμά συγχαρητήρια αξίζουν στα μέλη του ΚΑΠΗ Θέρμης που ήταν η ψυχή της διοργάνωσης της εκδήλωσης μαζί με τον χοράρχη Λεωνίδα Βλαχόπουλο, αλλά και τον χοράρχη Στέλιο Ζαχαρίου που έχει τη διδασκαλία και επιμέλεια των υπόλοιπων χορωδιών.

kaph 5
Τα τμήματα γυμναστικής λειτουργούν δύο φορές την εβδομάδα στοχεύοντας στην αποκατάσταση της φυσιολογικής κίνησης όπως και στην αύξηση της δύναμης και της αντοχής των ατόμων της τρίτης ηλικίας και αριθμούν πάνω από 150 μέλη. Τέλος τα τμήματα παραδοσιακού χορού συμβάλλοντας ενεργά στη διατήρηση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας, προσελκύουν κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό μελών των ΚΑΠΗ του Δήμου που τα αγκαλιάζουν με ενθουσιασμό. Η συμμετοχή σε όλα τα τμήματα για τα μέλη του ΚΑΠΗ είναι δωρεάν. Την Παρασκευή 26 Μαΐου 2017 πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης,  η 2η συνάντηση  παραδοσιακών χορευτικών ομάδων ΚΑΠΗ του Δήμου μας που διοργανώθηκε από το ΚΑΠΗ Θέρμης, με τη συμμετοχή των ΚΑΠΗ Βασιλικών, Τριλόφου, Πλαγιαρίου, Καρδίας, Ν. Ραιδεστού & Τριαδίου. Παρουσιάστηκαν χοροί Μακεδονίας, Ηπείρου-Θεσσαλίας, Ανατολικής Ρωμυλίας και Χαλκιδικής ενώ την επιμέλεια και τον συντονισμό του προγράμματος είχε η Γυμνάστρια Σοφία Καμάκα, όπου με τον χοροδιδάσκαλο Θωμά Ράδη δίδαξαν τους χορούς στα ΚΑΠΗ.

kaph 6
• ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ
Ιατρικές Υπηρεσίες: Το ΝΠΔΔ στην προσπάθειά του να προσφέρει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας ιατρικής περίθαλψης στα μέλη των ΚΑΠΗ του δήμου μας, ανέθεσε με σύμβαση σε Ιατρό Παθολόγο την παροχή Ιατρικών Υπηρεσιών ενώ μέσω των προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας απασχόλησε 4 Φυσιοθεραπευτές.
Υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης υγείας στα ΚΑΠΗ: Το ΝΠΔΔ στο πλαίσιο του σχεδιασμού για την οργάνωση και την υλοποίηση προγραμμάτων πρόληψης υγείας στα ΚΑΠΗ διοργανώνει με τη συνδρομή των Κοινωνικών Λειτουργών, συναντήσεις – ομιλίες ιατρικού περιεχόμενου με θέματα που αφορούν την 3η Ηλικία:
• «Διατροφή και τρίτη Ηλικία» ήταν το θέμα ομιλιών που πραγματοποιηθούν από την διατροφολόγο του Κέντρου Υγείας Θέρμης κ. Αθανασία Βλάχου στα ΚΑΠΗ του Δήμου Θέρμης. Μεταξύ άλλων τονίστηκε η αξία της μεσογειακής διατροφής και η σημασία της ισορροπημένης διατροφής για την πρόληψη σημαντικών νοσημάτων στην τρίτη ηλικία, όπως υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης και δισλιπιδαιμία. Δόθηκε έμφαση στο γεγονός ότι κάθε ηλικιωμένος πρέπει ανάλογα με τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει να ακολουθεί και το ανάλογο εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής.
• Την Τρίτη 30 Μαϊου 2017 πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΠΗ Βασιλικών ομιλία με θέμα «Για να ζούμε … Χρόνια Πολλά και Καλά» από τη Διαιτολόγο – Διατροφολόγο – Γεροντολόγο κα Αναστασία (Νάσια) Πασχαλέρη. Στο ζωηρό, ενθουσιώδες κοινό του ΚΑΠΗ Βασιλικών που είχε ενεργή συμμετοχή καθ’ όλη τη διάρκεια της ομιλίας και με τη βοήθεια εικόνων και παραδειγμάτων, η κ. Πασχαλέρη τόνισε ότι οι άνθρωποι σήμερα ζουν περισσότερο, εργάζονται περισσότερο και συμβάλλουν επί περισσότερα χρόνια στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Για τα προβλήματα που παρατηρούνται κατά τη Τρίτη ηλικία δεν είναι ένοχα τα γηρατειά, αλλά κυρίως τα λάθη, οι παραλήψεις, ο κακός τρόπος ζωής και οι διάφορες παθήσεις που θα αναπτυχθούν κατά τη μέση ηλικία κυρίως. Οι αλλαγές στο τρόπο ζωής, στη διατροφή μαζί με άσκηση, είναι ικανές να αποτρέψουν, να αναβάλουν ή να αντιστρέψουν την ηλικιακή νοσηρότητα. Στη συνέχεια η κα Πασχαλέρη ανέπτυξε τους τρόπους βελτίωσης της ποιότητας ζωής οι οποίοι μεταξύ των άλλων περιλαμβάνουν την υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής όπως περισσότερο περπάτημα, αποφυγή του καπνίσματος και καλύτερη διατροφή και κατέληξε κάνοντας αναφορά στη θετική επίδραση που μπορούν να έχουν στη ζωή των ηλικιωμένων οι στενές και καλές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους.

kaph omilies
• Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Φυσιοθεραπείας, τα «Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας-Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής Δήμου Θέρμης» – ΝΠΔΔ, σε συνεργασία με τους Φυσικοθεραπευτές του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας, και με σκοπό την ενημέρωση των μελών για τις μεθόδους πρόληψης των πτώσεων στην Τρίτη Ηλικία, διοργάνωσε στα ΚΑΠΗ του Δήμου ομιλίες με θέμα «Βαδίζοντας Σταθερά». Καθώς η Τρίτη Ηλικία επιφέρει αλλαγές στην φυσιολογία του ανθρώπινου οργανισμού που συμβάλλουν στην πρόκληση ατυχημάτων, η πρόληψη σε ατομικό και κοινοτικό επίπεδο στοχεύει στην αναγνώριση και εξουδετέρωση εκείνων των παραγόντων που συμβάλλουν στην πρόκλησή τους. Ατυχήματα μπορεί να συμβούν παντού, στο σπίτι, στο δρόμο, στους εξωτερικούς χώρους κα. Το ΝΠΔΔ, θέλοντας να συμβάλει στη διατήρηση της μυοσκελετικής υγείας, ευλυγισίας και ισορροπίας, παρέχει υπηρεσίες φυσιοθεραπείας καθώς και προγράμματα γυμναστικής και εκμάθησης παραδοσιακών χορών δωρεάν, κάθε χρόνο, στα μέλη των ΚΑΠΗ.
• Ακόμα μία χρονιά το ΚΑΠΗ Θέρμης προσέφερε στα μέλη του τη δυνατότητα προληπτικών ιατρικών εξετάσεων. Τα  μέλη των ΚΑΠΗ έχουν δικαίωμα πραγματοποιούν μια φορά το έτος ένα από τα προσφερόμενα ιατρικά πακέτα, τα οποία περιλαμβάνουν μικροβιολογικές εξετάσεις (Σάκχαρο, ουρία, ουρικό οξύ, χοληστερίνη, τριγλυκερίδια, σίδηρο), έλεγχο προστάτη στους άνδρες p.s.a. και έλεγχο καρκίνου μαστού για τις γυναίκες ca 15,3
Ακόμα:
• Διεξήχθησαν ενημερωτικές ομιλίες σχετικά με υπηρεσίες τηλεφροντίδας και ιατρικού συναγερμού για ηλικιωμένους LIFELINK Τηλεματικές Εφαρμογές.

• Διεξήχθησαν προσυμπτωματικοί έλεγχοι (μέτρηση οστικής πυκνότητας κ.α.) με τη συνδρομή της εταιρείας LEO Pharmaceutical Hellas.

kaph omilies 2

• Την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Απριλίου 2017, στο πλαίσιο του προγράμματος «Παππούδες, γιαγιάδες και παιδιά: χτίζουμε γέφυρες επικοινωνίας, μεταφέρουμε γνώσεις και εμπειρίες», πραγματοποιήθηκε εικαστική δράση στους χώρους της Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών του Νομικού Προσώπου στον Τρίλοφο και τα Βασιλικά, όπου μικροί και μεγάλοι κατασκεύασαν πασχαλινές χειροποίητες λαμπάδες. Το πρόγραμμα αυτό, που σκοπό έχει την ενεργοποίηση των μελών των ΚΑΠΗ μέσα από την επικοινωνία τους με τα παιδιά των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης, έτυχε μεγάλης αποδοχής από τα μέλη των ΚΑΠΗ τα οποία δημιούργησαν την πρώτη ομάδα Εργοθεραπείας και ολοκλήρωσαν τους κύκλους κατασκευής κοσμήματος, ντεκουπάζ και παπιέ μασε. Στο πλαίσιο «ανταλλαγής γνώσης και εμπειριών από γενιά σε γενιά» προγραμματίζονται διαφορετικές δραστηριότητες που θα αφορούν στην εκμάθηση Ηλεκτρονικών Υπολογιστών & Ξένης Γλώσσας αλλά και η δημιουργία ομάδων Κηπουρικής, Ζαχαροπλαστικής κλπ. ενώ κατά τη διάρκεια κάθε ενότητας θα πραγματοποιούνται κοινές δράσεις μικρών και μεγάλων. Το πρόγραμμα πρόκειται να επεκταθεί και σε άλλα ΚΑΠΗ του Δήμου Θέρμης.
Εξάλλου, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος υλοποιήθηκαν τα πρόγραμμα «ΘΑΛΑΣΣΑ 2017» και «ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ 2017» που αφορούν τα θαλασσινά και τα ζεστά ιαματικά μπάνια των μελών των ΚΑΠΗ Δήμου Θέρμης. Το πρόγραμμα «ΘΑΛΑΣΣΑ 2017» διήρκησε δεκαπέντε (15) ημέρες και συγκεκριμένα από 10/7/2017 έως τις 28/7/2017, στη διάρκεια των οποίων πραγματοποιήθηκαν 150 δρομολόγια από 10 ειδικά μισθωμένα για το σκοπό αυτό λεωφορεία σε κοντινές παραλίες όπως τα Νέα Πλάγια, τα Φλογητά, η Βεργιά Χαλκιδικής και ο Ποταμός Επανομής. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν κάθε χρόνο περίπου 500 μέλη των ΚΑΠΗ. Το πρόγραμμα «ΙΑΜΑΤΙΚΑ ΛΟΥΤΡΑ 2017» υλοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 05/09/2017 έως 07/10/2017 στη διάρκεια του οποίου ωφελήθηκαν 250 μέλη των ΚΑΠΗ. Τα μέλη μετέβησαν στην Αιδηψό σε 4 ομάδες, η κάθε μια εκ των οποίων παρέμεινε για λουτροθεραπείες εννέα ημέρες. Και τα δύο πρόγραμμα είναι από τα πλέον επιτυχημένα και με εξαιρετικά μεγάλη αποδοχή καθώς συμμετάσχουν κάθε χρόνο περίπου 500 μέλη των ΚΑΠΗ του Δήμου μας.

KAPH YPOLOGISTES
Το Πρόγραμμα «Ημερήσιες Εκδρομές» περιλαμβάνει την υλοποίηση 40 ημερήσιων εκδρομών σε διαφορετικούς προορισμούς οι οποίες κατανέμονται με βάση τον αριθμό μελών του κάθε ΚΑΠΗ.
Ο Δήμος Θέρμης, θα συνεχίσει να οργανώνει παράλληλα και ποικίλες εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του πληθυσμού σχετικά με θέματα που αφορούν την Τρίτη Ηλικία  και να συνεργάζεται με Φορείς  του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα προωθώντας ενέργειες για την βελτίωση ποιότητας της ζωής των ηλικιωμένων.
Η Δημοτική Αρχή έχει σαν στόχο μέσα από τις δομές που διαθέτει και τις δράσεις που πραγματοποιεί να παραμείνουν οι ηλικιωμένοι αυτόνομοι, υγιείς, ενεργοί και δραστήριοι πολίτες, οι οποίοι προσφέρουν στον εαυτό τους, στην οικογένεια τους αλλά και στην τοπική κοινωνία.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο