Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

MAKEDONIKOS AGWNAS FWTOΦόρο τιμής στους Μακεδονομάχους, αποδίδουν την ερχόμενη Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018, τα μέλη του Συλλόγου Γηγενών Μακεδόνων “ο Μέγας Αλέξανδρος”. Μία εκδήλωση ιστορικής μνήμης που όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναλαμβάνουν να διοργανώσουν τα μέλη του Συλλόγου των Γηγενών Μακεδόνων της Θέρμης, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή Θέρμης, καθώς επίσης και η Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών. Το πρόγραμμα του εορτασμού στη Θέρμη μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
Ομιλία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Θέρμης στις 10.30 το πρωί  και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ηρώων, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ναού.

Τη μνήμη, τους αγώνες και τις θυσίες των μακεδονομάχων, επωνύμων αλλά και πολλών εκατοντάδων ανωνύμων που χάρη στους ένδοξους αγώνες τους η Μακεδονία είναι ελεύθερη, τιμούν για μία ακόμη χρονιά τα μέλη του Συλλόγου και ο Δήμος Θέρμης με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα.

Στη Δημοτική Κοινότητα Βασιλικών οι εορταστικές  εκδηλώσεις για την ημέρα του Μακεδονικού Αγώνα περιλαμβάνουν :

  • Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στις 10.00 το πρωί και εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την εκπαιδευτικό Χρυσάνθη Ευθυμίου, του ολοήμερου δημοτικού σχολείου Βασιλικών.
  • Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφανιών στο Μνημείο των Μακεδονομάχων από τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου, καθώς και από εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας.
  • Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με την τήρηση ενός λεπτού σιγή και το άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου.

Στον Μακεδονικό Αγώνα, πήραν μέρος χιλιάδες.

Σύμφωνα με τους επίσημους πίνακες των Μακεδομάχων  έχασαν τη ζωή τους 384 άνθρωποι:
i) Αξιωματικοί αρχηγοί Σωμάτων    10
ii) Ιδιώτες αρχηγοί Σωμάτων             5
iii) Οπλαρχηγοί  Α΄ Τάξεως                  17
iv) Οπλαρχηγοί Β’ Τάξεως                   12
v) Ομαδάρχες                                       25
vi) Οπλίτες                                            315
Οι αξιωματικοί που πήραν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα, ήταν πενήντα.Εκτός από τον Παύλο Μελά, οι υπόλοιποι ήταν o Ανθυπολοχαγός Σαραντέλος ή Τέλος Αγαπηνός (καπετάνιος Άγρας), o  Ανθυπολοχαγός Βλαχάκης Αντώνιος (Νάκης Λίτσας), o Ανθυπολοχαγός Λυμπερόπουλος Μαρίνος (καπετάν Κρόμπας), o Λοχαγός Μωραΐτης Μιχαήλ (καπετάν Κόδρος), o Ανθυπολοχαγός Τσοτάκος Νικόλαος (καπετάν Γέρμας), o  Ανθυπολοχαγός Παπαδάς Ζαχαρίας (καπετάν Φούφας), o Ανθυπίλαρχος Πραντούνας Χρήστος (καπετάν Καψάλης), o Ανθυπολοχαγός Φραγκόπουλος Σπυρίδων (καπετάν Ζόγρας), o Παύλος Κύρου. Σλαβόφωνος μακεδονομάχος από το Ανταρτικό της Φλώρινας, o Ευάγγελος Νάτσης (Γεωργίου) ή Στρεμπενιώτης, o Καπετάν Κώττας (Κωνσταντίνος Χρήστου), o   Δημήτριος Γκογκολάκης, οι οποίοι και έδωσαν τη ζωή τους για τη Μακεδονία. Εκείνοι έκαναν το χρέος τους, αυτό που θεωρούσαν καθήκον προς την πατρίδα. Και αναμφισβήτητα η Μακεδονία και η Ελλάδα τους οφείλουν πολλά.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window