Δελτία Τύπου|

Σε κλίμα συγκίνησης αλλά και με κάθε επισημότητα  πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Κυριακής 14  Μαΐου 2023, οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού από το Σωματείο «Παναγία Σουμελά Θέρμης». Μετά τη Θεία Λειτουργία τελέστηκε μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των Ελλήνων του Πόντου, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Θέρμης χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημου, όπου παρέστησαν ο δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, ο βουλευτής Σωκράτης Φάμελλος, η πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου και μέλος του Συλλόγου, Αθηνά Παπαδάκη, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Αχιλλέας Μεταλούλης ο πρόεδρος της Κοινότητας Θέρμης Τριαδίου Ευστάθιος Πιστέλας, τοπικοί σύμβουλοι, το διοικητικό συμβούλιο του Σωματείου και πλήθος μελών. Η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας έγινε από την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου Σόνια Μιχαηλίδου, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε:

“Οι Έλληνες του Πόντου, με τον μαρτυρικό τους θάνατο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εθνοκάθαρσης, αποτελούν ελληνικό μα και παγκόσμιο, διαχρονικό μνημείο της πολιτισμικής δυναμικής του ελληνισμού.
Ειδικότερα για εμάς τους Πόντιους, τα παιδιά, τα εγγόνια και τα δισέγγονα εκείνων των μαρτύρων, ο βωμός της θυσίας τους, η αλησμόνητη γλυκιά πατρίδα του Πόντου, είναι η πηγή από την οποία αντλούμε δύναμη για να συνεχίσουμε τη συγγραφή της Ιστορίας των Ποντίων.
Γιατί η Ιστορία αυτή δεν τελείωσε, ποτέ δεν θα τελειώσει. Το οφείλουμε σε αυτούς, σε εμάς και στις επερχόμενες γενιές του απανταχού ελληνισμού. Αιωνία η μνήμη των μαρτύρων του Πόντου”.

Ακολούθησε Τρισάγιο στο Μνημείο Γενοκτονίας της Πλατείας Παραμάνα, μετά το τέλος του οποίου, ο δήμαρχος Θέρμης σημείωσε πως «στο δήμο Θέρμης διατηρούμε ζωντανή την ιστορική μνήμη και σε συνεργασία με το Σωματείο Παναγία Σουμελά Θέρμης διοργανώσαμε και φέτος εκδηλώσεις για να τιμήσουμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας στον Πόντο. Έχουμε καθήκον και χρέος να τιμούμε τους προγόνους μας, να τιμούμε τη μνήμη αυτών που θυσίασαν τη ζωή τους για την πατρίδα. Δεν ξεχνούμε, διατηρούμε αναμμένη τη φλόγα της μνήμης των προγόνων μας, τιμούμε τη μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Ευχαριστούμε όλους τους πολίτες που τίμησαν και φέτος με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις μνήμης».

Η κ. Μιχαηλίδου από την πλευρά της σημείωσε  πως δεν πρέπει ποτέ να σταματήσουν οι αγώνες για την προάσπιση της ιστορικής γνώσης με την αναγνώριση του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος που αποτελεί αυτονόητο χρέος της Διεθνούς Κοινότητας.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window