«Εξαρτησιογόνες ουσίες στην παιδική και εφηβική ηλικία» ήταν το θέμα της πολύ ενδιαφέρουσας θεματικής ημερίδας του Συμβουλευτικού Σταθμού Υποστήριξης μαθητών και γονέων δήμου Θέρμης για την πρόληψη χρήσης ουσιών από παιδιά και εφήβους, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Απριλίου στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού καταστήματος της Κοινότητας Βασιλικών. Η ημερίδα διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού και ειδικότερα το Τμήμα Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Σχολικών Μονάδων και Σχολικών Επιτροπών του Δήμου Θέρμης σε συνεργασία με την ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε. και την υποστήριξη του Συμβούλιου Νέων του δήμου Θέρμης.
Τους παραβρισκόμενους καλωσόρισαν ο αντιδήμαρχος Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Πολιτισμού, Νέας Γενιάς και Κοινωνικής Προστασίας, Στυλιανός Αποστόλου και ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ Α.Ε., Σωκράτης Σαμαράς, ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Αχιλλέας Μεταλούλης.
Σημειώνεται ότι παιδιά όλο και μικρότερης ηλικίας εμπλέκονται στη χρήση ουσιών, σύμφωνα με έρευνες, οριοθετώντας την πρώτη επαφή με ουσίες να λαμβάνει χώρα περίπου στην ηλικία των 12 ετών. Η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών είναι η εξαρτησιογόνος ουσία που αποτελεί την πρώτιστη επιλογή παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση, αλλά και πόσο ωφέλιμη και ουσιαστική είναι η συμβολή της πρόληψης στην (κατά) χρήση ουσιών.
Με καλεσμένους ομιλητές, εξειδικευμένα στελέχη επίσημων θεραπευτικών φορέων της χώρας, στόχος της ημερίδας ήταν γονείς, κηδεμόνες, εκπαιδευτικοί, παιδιά και νέοι να αντλήσουν χρήσιμες πληροφορίες, να λύσουν απορίες και να λάβουν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως: πώς αλκοόλ, καπνός, εισπνεόμενα, φάρμακα και άλλες ουσίες αλλοιώνουν τη συνείδηση, πώς επηρεάζουν την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών, ποιες είναι οι σωματικές ενδείξεις και τα σημάδια στη συμπεριφορά των παιδιών που θα πρέπει να ανησυχήσουν τους γονείς και πώς μπορούν οι γονείς να προλάβουν, να βοηθήσουν ή και να διαχειριστούν την περίπτωση που το παιδί κάνει χρήση.
Στην ομιλία της με θέμα «Προλαμβάνοντας τους παράγοντες κινδύνου και αξιοποιώντας τα αποθέματα των εφήβων», η MSc ψυχολόγος, στο πρόγραμμα εναλλακτικής θεραπείας εξαρτημένων ατόμων, πρόγραμμα εφήβων, του Ψυχιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Σεμίνα Σπανοπούλου, αναφέρθηκε στους παράγοντες κίνδυνου στην εφηβική ηλικία που μπορεί να οδηγήσουν σε περιστασιακή χρήση, στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι έφηβοι στην καθημερινότητα τους, στις δυσκολίες που προέρχονται από το ψυχοκοινωνικό περιβάλλον καθώς και στις εναλλακτικές προτάσεις αντιμετώπισης αυτών των δυσκολίων.
Για έξαρση του φαινομένου του τζόγου και κυρίως του ηλεκτρονικού έκανε λόγο ο Msc Ψυχολόγος, στη μονάδα απεξάρτησης από αλκοόλ, φάρμακα και τυχερά παιχνίδια, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, Επαμεινώνδας Γρηγορίου. Ο κ. Γρηγορίου ανέπτυξε την εισήγηση «Χτίζοντας Πυραμίδες: Ο ρόλος της οικογένειας σε μια ζωή ελεύθερη από νόμιμες (αλκοόλ) ή παράνομες εξαρτήσεις». Αίσθηση έκανε η επισήμανσή του ότι η κατάσταση με τον τζόγο έχει ξεφύγει στις μικρές ηλικίες.
Στην συμβολή του Συμβουλίου Νέων του Δήμου Θέρμης στην ανάπτυξη δράσεων και προγραμμάτων στήριξης των νέων αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου, Σταύρος Παπαγιάννης.