Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

KINHTOPOIHSH GEL 2

Με κεντρικό σύνθημα “Απαιτούμε ασφαλή μεταφορά, είναι δικαίωμά μας” μαθητές, εκπαιδευτική κοινότητα και Δήμος Θέρμης ζήτησαν σήμερα την άμεση επίλυση και την εξεύρεση μόνιμης λύσης στο ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών με την κινητοποίηση που διοργάνωσαν νωρίς το πρωί και ώρα 08: 30 στο 2ο ΓΕΛ Μίκρας. Μαθητές, γονείς, Καθηγητές και δήμος σε μία δυναμική κινητοποίηση ένωσαν τις φωνές τους διεκδικώντας τη δωρεάν και ασφαλή μεταφορά των παιδιών από και προς το σχολείο τους,  ώστε να επιλυθούν άμεσα τα προβλήματα και να σταματήσει η έκθεση των παιδιών στους δρόμους.
Προβλήματα στη μεταφορά τους όπως είναι γνωστό αντιμετωπίζουν οι μαθητές από το Πλαγιάρι που φοιτούν στο 2ο Γυμνάσιο Μίκρας, στον Τρίλοφο, που καλούνται να περπατήσουν καθημερινά πάνω από δύο χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να γυρίσουν σε έναν επαρχιακό δρόμο με πολλούς κινδύνους.

Ειδικότερα, ενενήντα πέντε μαθητές από την Καρδία, που φοιτούν στο 1ο Λύκειο Τριλόφου, με απόφαση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της οποίας αρμοδιότητα αποτελεί η μεταφορά των μαθητών, χρησιμοποιούν το τακτικό δρομολόγιο του ΟΑΣΘ. Το δρομολόγιο αυτό χρησιμοποιούν δεκάδες πολίτες για να πάνε στη δουλειά τους εκείνη την ώρα. Αποτέλεσμα αυτού είναι το λεωφορείο να γεμίζει με κόσμο, οι μαθητές να μην μπορούν να επιβιβαστούν και είτε να χάνουν την πρώτη ώρα, είτε να πηγαίνουν στο σχολείο με τα πόδια σε μια διαδρομή πολύ επικίνδυνη για την ασφάλειά τους.
Επιπλέον, τα λεωφορεία της συγκεκριμένης γραμμής συχνά “μένουν” από βλάβη στο δρόμο λόγω της παλαιότητας του στόλου του ΟΑΣΘ. Παρά τις πιέσεις που έχουν ασκηθεί έως σήμερα από τη δημοτική αρχή, ο ΟΑΣΘ δεν βάζει επιπλέον λεωφορείο την ώρα της προσέλευσης και της αποχώρησης των μαθητών με συνέπεια να μένουν μαθητές εκτός λεωφορείου ή να στριμώχνονται όρθιοι βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλειά τους σε ένα επαρχιακό δρόμο με ανηφόρες, κατηφόρες και επικίνδυνες στροφές.

kinhtopoihsh GEL VASILIKWN 1

Παρομοίως, οι μαθητές από το Νέο Ρύσιο που πηγαίνουν στο 2ο Γενικό Λύκειο Μίκρας χρησιμοποιούν το αστικό λεωφορείο, έχοντας όμως να διασχίσουν στην επιστροφή έναν δρόμο ταχείας κυκλοφορίας με μεγάλο κίνδυνο. Ακόμη οι μαθητές από το Νέο Ρύσιο που φοιτούν στο 2ο Γυμνάσιο Θέρμης πρέπει να περπατήσουν από 1,5 έως 2 χιλιόμετρα για να πάνε στο σχολείο και άλλα τόσα για να επιστρέψουν.
“Στο πλευρό των γονιών και των μαθητών που διεκδικούν το αυτονόητο, δηλαδή την ελεύθερη και ασφαλή πρόσβαση των μαθητών στα σχολειά και το δικαίωμα όλων στην εκπαίδευση είναι πάντα ο δήμος Θέρμης που ήδη από την περσινή χρονιά πιέζει τις αρμόδιες αρχές διεκδικώντας την έγκαιρη επίλυση αυτού του τόσο σοβαρού αιτήματος.
Δυστυχώς, παρά τις διαβεβαιώσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ότι έχει δρομολογηθεί η λύση, δεν υπάρχει αποτέλεσμα αυτός είναι και ο λόγος που σήμερα όλοι μαζί προχώρησαν σε μία πρώτη μορφή κινητοποίησης” σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας κ.Στέλιος Αποστόλου.
Στη σχετική δε ανακοίνωση, που εξέδωσε η Ένωση Γονέων η σχολική κοινότητα του Δήμου Θέρμης απευθύνεται μεταξύ άλλων προειδοποίηση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενώ απαιτείται με ευθύνη της κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας “να λυθούν άμεσα τα προβλήματα στα σχολεία που προαναφέρθηκαν. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση όλοι μαζί αγωνίζονται για ένα δημόσιο, δωρεάν και ασφαλές σύστημα μεταφοράς των μαθητών στα σχολεία τους με κατάλληλα διαμορφωμένα και ασφαλή μέσα μετακίνησης, εξειδικευμένους οδηγούς και συνοδούς και απ’ ευθείας κρατική χρηματοδότηση”.


Κοινοπόιηστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window