Πλήθος κόσμου πλαισίωσε για μία ακόμη χρονιά τη φετινή “Γιορτή Κάστανου 2019” στο όμορφο Λιβάδι του Δήμου Θέρμης.
Εκατοντάδες συνδημότες μας αλλά και επισκέπτες απόλαυσαν χθες Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι, στη θαυμάσια πρωτοβουλία την οποία διοργανώνει κάθε χρόνο ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λειβαδιωτών «Ο Άγιος Αθανάσιος» με την συνεργασία του Δήμου Θέρμης και της Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ και την Κοινότητα Λειβαδίου.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και χρόνια με το τέλος της συγκομιδής αυτού του πραγματικά νόστιμου προϊόντος, του κάστανου, οι κάτοικοι έχουν καθιερώσει την γιορτή αυτή .
Η γιορτή αποτελεί το εφαλτήριο για να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί σε συνδυασμό και με άλλες δράσεις.
Η κεντρική πλατεία του χωριού χθες Κυριακή 20 Οκτωβρίου πλημμύρησε από κόσμο αλλά και τα χορευτικά σχήματα παραδοσιακών χορών του Δήμου μας.


Οι εθελοντές κάτοικοι της περιοχής, οι εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας καθώς και άνδρες της τροχαίας έδωσαν και φέτος το καλύτερο εαυτό τους, συμβάλλοντας στην ασφαλή πρόσβαση των εκατοντάδων επισκεπτών στο ορεινό “Λειβάδι “του Δήμου Θέρμης. Αξίζει να σημειωθεί, πως η ηλιόλουστη χθεσινή Κυριακή, έδωσε την ευκαιρία, στο πλαίσιο πραγματοποίησης της καθιερωμένης πεζοπορίας στην κορυφή του “Καλογερικού”, στους εκατοντάδες επισκέπτες να περπατήσουν στο δάσος, να μαζέψουν κάστανα και να περιηγηθούν στα σοκάκια του παραδοσιακού οικισμού του Λειβαδίου, ανακαλύπτοντας τα μοναδικά αξιοθέατα και την ιστορία του. Δίπλα τους υποστηρικτές και καθοδηγητές τους, οι πολύτιμοι συνεργάτες του Δήμου μας σε κάθε διοργάνωση, οι εθελοντές Πολιτικής Προστασίας , υπό την καθοδήγηση αλλά και οδηγίες του Εντεταλμένου Συμβούλου Πολιτικής Προστασίας κ. Κωνσταντίνου Κουγιουμτζίδη.


Ήταν μια γιορτή που τα είχε όλα: Κέφι, ζωντάνια, πλήθος κόσμου, μουσική, και άρωμα παράδοσης. Το Λειβάδι, φόρεσε τα γιορτινά του χθες Κυριακή 20 Οκτωβρίου και με λαμπρότητα αλλά και επισημότητα γιόρτασε το παραδοσιακό του προϊόν, το κάστανο.
Φανερά ικανοποιημένος από τη μαζική συμμετοχή του κόσμου, ο Πρόεδρος της Κοινότητας κ. Δημήτρης Γουδήρας, στο πλαίσιο της γιορτής μεταξύ άλλων επεσήμανε:
“Πρόκειται για ένα πανηγύρι, που διοργανώνει κάθε χρόνο το μήνα Οκτώβριο, εποχή της συγκομιδής του κάστανου, ο Σύλλογος Λειβαδιωτών σε συνεργασία με το Δήμο Θέρμης, τους Εθελοντές Πολιτικής Προστασίας Θέρμης και την Τοπική Κοινότητα Λειβαδίου. Στόχος μας είναι η προβολή και η γνωριμία της μακραίωνης ιστορίας και της πολιτισμικής παράδοσης του Λειβαδίου, των τοπικών προϊόντων, η καλλιέργεια της ευαισθησίας προς το σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον του τόπου μας και ιδιαίτερα της καστανιάς, καθώς και η γνωριμία του δομημένου χώρου και των αξιοθέατων του οικισμού. Βασικός στόχος της μεγάλης αυτής γιορτής εξάλλου, είναι η δημιουργία κινήτρων προς τους νέους αγρότες για την καλλιέργεια και εκμετάλλευση της καστανιάς που ευδοκιμεί στον τόπο”.


Τη χθεσινή γιορτή του Κάστανου στο Λειβάδι τίμησαν με την παρουσία τους ο τ. Υπουργός, Βουλευτής κ. Σωκράτης Φάμμελος, ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ Βασίλειος Μουστάκας και Στέλιος Γκιζάρης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι Σύμβουλοι, καθώς και άλλοι εκπρόσωποι αρχών του τόπου μας.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο σύλλογος Λειβαδιωτών στο πλαίσιο της γιορτής προσέφερε στους επισκέπτες ψημένα κάστανα, άφθονο κρασί, και τοπικά εδέσματα, ενώ η ορχήστρα διασκέδασε το πλήθος των επισκεπτών με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια έως αργά χθες το απόγευμα.


Η γιορτή κύλησε ομαλά, με τους άνδρες της τροχαίας από νωρίς το πρωί να βρίσκονται στο ορεινό οδικό δίκτυο και να κατευθύνουν τα ιδιωτικά επιβατικά αυτοκίνητα, τα ημιφορτηγά και τα φορτηγά που ακολουθώντας τις υποδείξεις του αστυνομικού οργάνου κατευθύνονταν προς Πετροκέρασα μέχρι να φθάσουν στο εξωκλήσι του Αγίου Ραφαήλ, στα πεύκα σε απόσταση μικρότερη του ενός χιλιομέτρου. Τα λεωφορεία, τα αυτοκίνητα των αναπήρων και των υπερηλίκων κατευθύνονταν προς το Λειβάδι ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο εισόδου στο χωριό. Στις διακλαδώσεις του κεντρικού δρόμου υπήρχαν πινακίδες και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας Θέρμης που συνεχώς καθοδηγούσαν τους οδηγούς των αυτοκινήτων μέχρι και τους χώρους στάθμευσης εντός του οικισμού.

Ήταν μία εξαιρετική γιορτή που και φέτος άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις στους επισκέπτες της.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο