Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Νίκου Ασλανίδη με τίτλο “Μάρτυρες … 100 χρόνια μετά” παρουσιάζεται αύριο Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019 στο Κέντρο Πολιτισμού Ταγαράδων στις 7 το απόγευμα.
Οι «Μάρτυρες…100 χρόνια μετά» , είναι συνεντεύξεις με επιζήσαντες της Γενοκτονίας. Πρόκειται για συνεντεύξεις που ο δημοσιογράφος συγκέντρωσε στα 40 χρόνια της δημοσιογραφικής του πορείας από πρόσφυγες της πρώτης γενιάς. Άλλες δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά, άλλες ακούστηκαν σε ραδιοφωνικούς σταθμούς και άλλες προβλήθηκαν στην τηλεόραση. Κοινός παρονομαστής είναι ο Πόντος και τα τραγικά γεγονότα της Γενοκτονίας. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης το βιβλίο θα προλογίσει ο ομότιμος καθηγητής κ. Κώστας Φωτιάδης.
Κατά την εκδήλωση θα γίνει και η προβολή του εκπληκτικού ντοκιμαντέρ ” Η μπάντα …”, που είναι βασισμένο στο βιβλίο που έγραψε ο Γιάννης Παπαδόπουλος, από την Κερασούντα.


“ Ήταν μουσικός, μέλος της φιλαρμονικής ορχήστρας της Κερασούντας που “επιστρατεύτηκε” βίαια από τον σφαγέα των Ποντίων Τοπάλ Οσμάν. Η ορχήστρα αυτή αποτελείτο από 13 Έλληνες και τρεις Τούρκους. Ήταν υποχρεωμένοι να ακολουθούν τις περιοδείες του Τοπάλ Οσμάν και να παίζουν τουρκικά εμβατήρια την ώρα που οι τσέτες έσφαζαν, βίαζαν και λήστευαν τους Έλληνες… Στο τέλος ο αιμοσταγής Τούρκος έδωσε εντολή και σφαγιάστηκε όλη η ορχήστρα. Ο μόνος που επέζησε ως εκ θαύματος ήταν ο Γιάννης Παπαδόπουλος… Κατάφερε να έρθει στην Ελλάδα αλλά δεν ξανάπαιξε μουσική…

Εδώ και δύο χρόνια έγιναν γυρίσματα με τα παιδιά και τα εγγόνια του Γιάννη Παπαδόπουλου αφού ο ίδιος δεν ζει πια… Επίσης βρήκαμε και μιλήσαμε με αρκετά άτομα ποντιακής καταγωγής που έχουν συγγενείς-θύματα από τον Τοπάλ Οσμάν.
Πρόκειται για δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ στο οποίο συμμετέχουν περίπου 80 ηθοποιοί και η φιλαρμονική ορχήστρα του Δήμου Γιαννιτσών.
Η δημοσιογραφική έρευνα και η σκηνοθεσία έγινε από τον Νίκο Ασλανίδη, ο οποίος επί 25 χρόνια εργάστηκε στην τηλεόραση. Η επιμέλεια του ντοκιμαντέρ έγινε από τους ιστορικούς Κ. Φωτιάδη, Θ. Κυριακίδη και Λ. Βασιλειάδης.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και αφιερώνεται στη μνήμη των 353.000 θυμάτων”….

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window