Σύμφωνα με απόφαση του συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας Θράκης, με την οποία τροποποιήθηκε η υπ’ αριθ. 36344/05-08-2020 (Δ.Α.Δ. 1/2020 – Α.Δ.Α. 6ΖΞ1ΟΡ1Υ-3ΤΛ) Ρυθμιστική Διάταξη Θήρας του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, για την κυνηγετική περίοδο 2020-2021, “απαγορεύουμε το κυνήγι παντός θηράματος σε έκταση εμβαδού 2.217.860,16 τ.μ. που βρίσκεται στην περιοχή της Δ.Κ. Χορτιάτη, Δ.Ε. Χορτιάτη, Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη, Π.Ε. Θεσσαλονίκης, για δυο (2) χρόνια, ήτοι μέχρι την έναρξη της κυνηγετικής περιόδου 2022-2023¨.
Η προαναφερόμενη έκταση εμβαδού 2.217.860,16 τ.μ. εφάπτεται με το υφιστάμενο Καταφύγιο Άγριας Ζωής Χορτιάτη έκτασης 10.925.000 τ.μ.
Υπενθυμίζεται ότι η κυνηγετική περίοδος για τη φετινή χρονιά ξεκίνησε στις 20 Αυγούστου και θα έχει διάρκεια ως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου που εκδίδονται από τις αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη, σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.
Επιπλέον το κυνήγι απαγορεύεται :
-Στα μόνιμα καταφύγια άγριας ζωής.
-Στα εκτροφεία θηραμάτων.
-Στις περιοχές όπου ισχύουν απαγορεύσεις θήρας ορισμένης χρονικής διάρκειας.
-Στους πυρήνες των Εθνικών Δρυμών.
-Σε ζώνη πλάτους πεντακοσίων (500) μέτρων κατά μήκος της ελληνοτουρκικής χερσαίας μεθοριακής γραμμής.
-Σε θαλάσσια ζώνη πλάτους τριακοσίων (300) μέτρων από τις ακτές.
-Σε όλες τις περιοχές και για όλα τα είδη που ισχύουν ειδικοί περιορισμοί θήρας σύμφωνα με την υπ΄αρ. 414985/29.11.1985 (Β’ 757) κοινή υπουργική απόφαση, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την κοινή υπουργική απόφαση Η.Π. 8353/276/Ε103 (Β’ 415) και ισχύει.
-Στις περιοχές για τις οποίες έχουν εκδοθεί Δασικές Απαγορευτικές Αποφάσεις Κυνηγίου, λόγω πυρκαγιών τα προηγούμενα έτη, όπως αναφέρεται στο σημείο 28 του προοιμίου της παρούσας και σε όσες περιοχές έχουν εκδοθεί και ισχύουν ή πρόκειται να εκδοθούν σχετικές αποφάσεις.
-Στους αρχαιολογικούς χώρους, ιστορικούς τόπους και μνημεία χωρίς προηγούμενη άδεια του Υπουργού Πολιτισμού.
-Σε περιοχές που λειτουργούν νόμιμα κατασκηνώσεις και κατά την περίοδο λειτουργίας τους, σε απόσταση μέχρι διακοσίων πενήντα (250) μέτρων από την εξωτερική περίφραξη αυτών.
-Σε περιοχές πού λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού δημιουργούνται αρνητικές για τα θηράματα συνθήκες επιβίωσης, σε εφαρμογή της παρ. 3 του άρθρου 258 του ν.δ. 86/1969.
-Για την ισχύ της απαγόρευσης θήρας λόγω παρατεταμένων χιονοπτώσεων ή ολικού παγετού , απαιτείται η έκδοση από την οικεία Δασική Αρχή, με βάση την παρούσα ρύθμιση ειδικότερης για το θέμα αυτό Δ.Α.Δ., στην οποία θα προσδιορίζονται τα όρια και ο χρόνος διάρκειας της απαγόρευσης και αφού προηγηθεί εκτίμηση της επικρατούσας κατάστασης.
Απαγορεύεται επίσης η αγοραπωλησία όλων των ειδών θηραμάτων, εκτός εκείνων τα οποία προέρχονται από εκτροφεία (δημόσια ή ιδιωτικά), από τις Ελεγχόμενες Κυνηγετικές Περιοχές ή από το εξωτερικό, εφόσον έχουν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες απόκτησής τους.
Επιτρέπεται – κατ’ εξαίρεση – για την τρέχουσα κυνηγετική περίοδο η αγοραπωλησία του αγριοκούνελου στις Νήσους Λήμνο και Θηρασιά, όπου οι υπερπληθυσμοί έχουν διαταράξει το οικοσύστημα και έχουν δημιουργήσει ήδη σοβαρά προβλήματα και καταστροφές στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Η έγκριση αγοραπωλησίας γίνεται με απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης μετά από εισήγηση της αρμόδιας δασικής αρχής.
Η εκγύμναση των κυνηγετικών σκύλων επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο στους περιορισμένους χώρους εκγύμνασης που καθορίζονται από τις δασικές αρχές και απαγορεύεται οπουδήποτε αλλού.
Προς αποφυγή ατυχημάτων κατά τη διάρκεια κυνηγίου αγριογούρουνου, λαγού, μπεκάτσας και ορτυκιού, οι κυνηγοί υποχρεούνται να φέρουν στον κορμό του σώματος τους ένδυμα φωσφορίζοντος χρώματος πορτοκαλί (αποκλειόμενης απλής λωρίδας), ορατό από κάθε οπτική πλευρά, προς αποφυγή ατυχημάτων.