ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

Με αφορμή άρθρο σε κυριακάτικη εφημερίδα (Real News) με τίτλο “Επικίνδυνο νερό σε 27 περιοχές”, στο οποίο αναφέρεται ότι 27 πόλεις της χώρας μας παρέχουν επικίνδυνο νερό λόγω νιτρικών στους καταναλωτές τους, η Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που εκπροσωπεί 120 Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας, εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία αποκαθιστά την αλήθεια. Υπενθυμίζεται ότι ανακοίνωση εξέδωσε χθες και η ΔΕΥΑ Θέρμης στην οποία παραθέτει τα πλήρη στοιχεία σχετικά με την περιεκτικότητα νιτρικών στο πόσιμο νερό, αποδεικνύοντας ότι όσα αναφέρει το δημοσίευμα είναι παντελώς ανυπόστατα.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΔΕΥΑ αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “όλες οι επιχειρήσεις ύδρευσης και αποχέτευσης της χώρας μας (ΔΕΥΑ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), καθώς και οι Δήμοι που δεν έχουν Δ.Ε.Υ.Α. ακολουθούν και εφαρμόζουν την ισχύουσα εθνική Νομοθεσία, καθώς και την αντίστοιχη σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία για την ποιότητα του νερού που διατίθεται για ανθρώπινη κατανάλωση. Για τον λόγο αυτό, εφαρμόζουν προγράμματα παρακολούθησης με δειγματοληψίες και αναλύσεις όλων των απαιτουμένων μικροβιολογικών, φυσικοχημικών ως και ραδιενεργών παραμέτρων. Η εφαρμογή της παραπάνω νομοθεσίας ελέγχεται συστηματικά από το Υπουργείο Υγείας.

Όσον αφορά το θέμα των νιτρικών το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προβλέπει όριο για τα νιτρικά 50 mg/l για το πόσιμο νερό. Τον Δεκέμβριο του 2020 μάλιστα ψηφίσθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία για το πόσιμο νερό (2184/2020/ΕΕ) που προβλέπει, επίσης, το όριο των 50 mg/l για τα νιτρικά στο πόσιμο νερό. Το όριο αυτό είναι σύμφωνο με την σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και δεν έχει αλλάξει για περισσότερο από 30 χρόνια. Αντίστοιχα στις ΗΠΑ το όριο είναι 10 mg/l, αλλά για άζωτο που αντιστοιχεί σε 44,3 mg/l για νιτρικά, παρόμοιο δηλαδή με το όριο της ευρωπαϊκής οδηγίας και της σύστασης του ΠΟΥ”.

Την πλήρη ανακοίνωση της ΕΔΕΥΑ μπορείτε να τη βρείτε στο σύνδεσμο:

https://www.edeya.gr/2013-09-23-10-52-39/anakoinwseis/item/884-anakinosi-tis-edeya-gia-ta-nitrika


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο