Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου, Ενημέρωση|

plastikh sakoylitsa kalhΞεκίνησε ουσιαστικά από σήμερα, αφού χθες Τρίτη 2 Ιανουαρίου η αγορά παρέμεινε κλειστή, η καταβολή του ανταποδοτικού τέλους για τις πλαστικές σακούλες, το οποίο όπως είναι γνωστό επιβαρύνει τους καταναλωτές κατά τις αγορές τους. Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο, καλύπτει τα σούπερ μάρκετ και το σύνολο της λιανικής πώλησης, εξαιρουμένων των περιπτέρων και των λαϊκών αγορών. Ήδη τα περισσότερα Σούπερ Μάρκετ του Δήμου Θέρμης από την περασμένη, τελευταία εβδομάδα του 2017,  είχαν τοποθετήσει ειδική ένδειξη με το κόστος που θα επιβαρύνει από 1-1-2018 όλους τους καταναλωτές για τη χρήση πλαστικής σακούλας.


Η Αντιδημαρχία Καθαριότητας και Ανακύκλωσης επισημαίνει με ανακοίνωσή της σε όλους τους δημότες – εμπόρους της περιοχής μας, πως η απόδοση του σχετικού τέλους, θα γίνεται από κάθε έμπορο, ο οποίος ανά τρίμηνο, την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα και για πρώτη φορά στις 30 Απριλίου 2018, θα πρέπει να υποβάλλει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, την απαιτούμενη δήλωση απόδοσης του περιβαλλοντικού τέλους. Οι δε καταναλωτές  θα πρέπει να γνωρίζουν πως το σχετικό τέλος θα αναγράφεται ευκρινώς σε όλες τις αποδείξεις πώλησης και θα αποτυπώνεται στα λογιστικά αρχεία που υποχρεούται να τηρεί ο έμπορος.

plastikh sakoyla pswnia
Τα ποσά που θα συγκεντρώνονται από το ανταποδοτικό περιβαλλοντικό τέλος της πλαστικής σακούλας , θα διοχετεύονται μέσω του μηχανισμού είσπραξης της ΑΑΔΕ στον κρατικό προϋπολογισμό, σε διακεκριμένο κωδικό εσόδου και στη συνέχεια θα αποδίδονται στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης . Μάλιστα, στο πλαίσιο απόδοσης του τέλους, η αρμόδια υπηρεσία ηλεκτρονικής διακυβέρνησης της Α.Α.Δ.Ε. αναμένεται να δημιουργήσει εφαρμογή για τη δήλωση απόδοσης από πλευράς των επιχειρήσεων μέσω του Τaxis.
Είναι κρίσιμο να γνωρίζει ο εμπορικός κόσμος της περιοχής μας, πως σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση δεν προχωρήσει στη δήλωση των εσόδων από τα τέλη για την πλαστική σακούλα, θα βεβαιώνεται παράβαση στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του υπόχρεου, από την αρμόδια υπηρεσία της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

plastikh sakoylitsa 1
Τέλος, σε ό,τι αφορά το κόστος της πλαστικής σακούλας, από την 1η Ιανουαρίου 2018 – οπότε τέθηκε τυπικά σε ισχύ το νέο μέτρο – το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς, προσδιορίζεται στα 0,03 ευρώ, ενώ από 1η Ιανουαρίου 2019, το περιβαλλοντικό τέλος για τις λεπτές πλαστικές σακούλες μεταφοράς θα είναι 0,07 ευρώ.
 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο