Δελτία Τύπου, Εκδηλώσεις|

    Ο  Ψαραντώνης στο Φράγμα  της Θέρμης το Σάββατο στις 8 Ιουνίου, ώρα έναρξης 21:00 

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την αναγνώριση της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα(Συνθήκη Λονδίνου, Μάιος 1913).    ” Ένα γλέντι με άρωμα Κρήτης με μουσική, χορό και κρητικό «τσιμπούσι» με Ψαραντώνη , λύρα και ρακή, το κέφι θα φουντώσει, στο Φράγμα της Θέρμης θα γλεντήσουμε, μέχρι να ξημερώσει!”

 Στη γιορτή  συμμετέχουν :

Το χορευτικό του Συλλόγου Φίλων Κρητικής Παράδοσης Θέρμης «Ξαστεριά»,  ομάδα μουσικών για να κρατήσουν οι χοροί , παραγωγοί με κρητικά προϊόντα , κρητική λαϊκή τέχνη, εδέσματα από το γνωστό κρητικό στέκι της Θεσσαλονίκης «Η Μυρσίνη»  με κρητική κουζίνα και φυσικά με άφθονη ρακή και τσικουδιά.

ΕΡΩΤΟ – ΚΡΗΤΟΣ: Ένας «μικρός» φόρος τιμής, στη Λεβεντογέννα Κρήτη. Την Κρήτη του Ερωτόκριτου και της Αρετούσας, του βασιλιά Μίνωα και του Μινώταυρου, του Νίκου Ξυλούρη και του Νίκου Καζαντζάκη. Του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Θεοτοκόπουλου, του Αλέξη Ζορμπά,  τoυ Μάνου Κατράκη του Λουδοβίκου των Ανωγείων και του Ψαραντώνη.

Την υπερήφανη Κρήτη με τα ριζίτικα τραγούδια και τις μαντινάδες της , τα γλέντια με τη ρακή, την τσικουδιά, τα καλιτσούνια και τις μπαλωθιές. Την Κρήτη με τις ακρογιαλιές και τα «Ψηλορείτικα» βουνά.

ΕΡΩΤΟ – ΚΡΗΤΟΣ. Ένα κρητικό γλέντι με μουσική, χορό και  κρητικό «τσιμπούσι». Ένα  αφιέρωμα – ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, τη φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της. Όπου θα συναντήσουμε  τη μουσική, τους  χορούς και την υγιεινή κρητική κουζίνα!

ΕΡΩΤΟ – ΚΡΗΤΟΣ. Το Φεστιβάλ παρουσιάζεται  για πρώτη χρονιά από  το Δήμο Θέρμης και τη Δ.Ε.Π.Π.Α.Θ , σε συνεργασία με το Σύλλογο Φίλων Κρητικής παράδοσης Θέρμης «Ξαστεριά». Αφορμή τα 100 χρόνια από την αναγνώριση της ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, το Μάιο του 1913 με τη «Συνθήκη του Λονδίνου», ύστερα από τη λήξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Φιλοδοξία μας  να γίνει μια εκδήλωση – θεσμός .

ΕΡΩΤΟ – ΚΡΗΤΟΣ.  Η εκδήλωση φιλοξενεί τον φημισμένο μουσικό της Κρήτης Ψαραντώνη μαζί με τους συνεργάτες του σε μια  συναυλία με τα αγαπημένα του τραγούδια, δικά του και της Κρήτης .

Ψαραντώνης: Στο σκληρό τοπίο των θρυλικών Ανωγείων της Κρήτης, που έγινε ακόμη πιο σκληρό και πιο γυμνό από τις φωτιές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ήρθε στον κόσμο ο Αντώνης Ξυλούρης – Ψαραντώνης που έμελλε να γίνει ένας ζωντανός θρύλος της μουσικής, εμπλουτίζοντας την κρητική, τη μεσογειακή και την ευρωπαϊκή μουσική, με ήχους ανεπανάληπτους, με μουσικές εξαίσιες κι ερμηνείες απαρομοίαστες και μοναδικές.
Ο Ψαραντώνης, χαρακτηριστική μορφή της Κρήτης και «Πρώτος λυράρης της Ελλάδας», είναι ο μεγαλύτερος ανανεωτής της παράδοσής μας, πρωτόγονος και πρωτότυπος όσο ποτέ.

Με τις κραυγές, τους ψιθύρους και τους βρυχηθμούς της λύρας και της φωνής του, ο Ψαραντώνης καθηλώνει και συνεπαίρνει το κοινό του. Με την ιδιαίτερη φωνή και τη λύρα του θα μας ταξιδέψει σε Διονυσιακά τοπία που μόνο αυτός ξέρει να δημιουργεί!

ΕΡΩΤΟ – ΚΡΗΤΟΣ… για να κάμει …επιτέλους… ξαστεριά!

Πληροφορίες: Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, τηλ.:2310 463423


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Αφήστε μια απάντηση

Close Search Window