ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:


Μια πρωτότυπη εικαστική παρέμβαση είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στην Κοινότητα της Περιστεράς. Συγκεκριμένα, εικαστικοί της ομάδας “Επίμονη Τέχνη”, εμπνευσμένοι από το μύθο της κόκκινης κλωστής, δημιουργούν τον “Τοίχο της Ειρήνης”, ο οποίος θα εμπλουτίζεται διαρκώς χάρη στη συμμετοχή των κατοίκων. Η εικαστική παρέμβαση γίνεται πάνω σε έναν τοίχο ο οποίος βρίσκεται κοντά στην κεντρική πλατεία της Περιστεράς, με μήκος περίπου πενήντα μέτρα και ύψος τριών μέτρων.
Η ιδέα προέκυψε έπειτα από συζήτηση ανάμεσα στον πρόεδρο της Κοινότητας Περιστεράς Δημήτρη Ντισλή με τον art director Παντελή Τσάτση. Στην όλη προσπάθεια συνέδραμαν επίσης οι εικαστικοί Χρύσα Μπαρζόκα, Αλέξανδρος Καρόζας, Μαρία Μπόζια, Μιχάλης Σισμανίδης καθώς και αρκετοί εθελοντές, κάτοικοι της Περιστεράς.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κοινότητας “αρχικά η πρώτη σκέψη μας ήταν απλώς να ομορφύνει ο συγκεκριμένος τοίχος γιατί βρίσκεται σε κεντρικό σημείο από όπου διέρχεται πολύς κόσμος. Στην πορεία όμως όλο αυτό εξελίχθηκε, συζήτησα με αξιόλογους καλλιτέχνες, οι οποίοι δεν ήθελαν απλώς να ομορφύνουν το συγκεκριμένο σημείο, αλλά, μέσα από την εικαστική τους παρέμβαση να δώσουν ένα βαθύτερο νόημα σε αυτό. Ο ‘Τοίχος της Ειρήνης’ λοιπόν μιλάει για τις σχέσεις των ανθρώπων, για το νόημα και το μυστήριο της ζωής που είναι μοναδικό για τον καθένα μας, όπως μοναδική είναι και η ύπαρξη του καθενός μας. Βλέποντας τον τοίχο, τόσο οι κάτοικοι όσο και οι επισκέπτες θα θυμούνται το πιο σημαντικό: Να επιδιώξουν να δώσουν χαρά στη ζωή τους”.


Η “Επίμονη Τέχνη” είναι ένα εικαστικό σχήμα το οποίο παράγει αδιαμεσολάβητες εκθέσεις και events που εμπνεύστηκε και διοργανώνει η εικαστικός Χρύσα Μπαρζόκα. Η εικαστική δημιουργία του “Τοίχου της Ειρήνης” είναι εμπνευσμένη από το μύθο της κόκκινης κλωστής.
Με καταγωγή από την Ιαπωνία, ο θρύλος της κόκκινης κλωστής εξηγεί τα μυστήρια της ζωής με έναν τρόπο που είναι ταυτόχρονα τόσο πιστευτός, αλλά και απίστευτα ρομαντικός. Κλείστε τα μάτια σας και φανταστείτε, ότι το σώμα σας είναι διάφανο. Μπορείτε να κάνετε εικόνα όλο το ατέλειωτο και πολύπλοκο δίκτυο των αιμοφόρων αγγείων, που συνδέει όλα τα μέρη του σώματος; Οφείλουμε την ύπαρξή μας σε αυτά τα αιμοφόρα αγγεία. Τώρα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στο αγγείο που συνδέει την καρδιά με το μικρό δάχτυλο. Σχηματισμένο από την ωλένιο αρτηρία, αυτό το αγγείο δείχνει ξεκάθαρα, ότι το μικρό δάχτυλο είναι “εκπρόσωπος” της καρδιάς μας. Για αυτόν τον λόγο, σε πολλούς πολιτισμούς, όταν δυο άνθρωποι κάνουν ανακωχή ενώνουν τα μικρά τους δάχτυλα.


Σύμφωνα με την ιαπωνική παράδοση, αυτό το κόκκινο νήμα που προέρχεται από την καρδιά δεν τελειώνει στην άκρη του δακτύλου. Συνεχίζει με την μορφή μιας αόρατης κόκκινης κλωστής, η οποία “ρέει” από το μικρό μας δάχτυλο και ενώνεται με τις κόκκινες κλωστές των άλλων ανθρώπων.
Άνθρωποι που συνδέονται με αυτόν τον τρόπο συνδέονται μεταξύ τους με την ίδια μοίρα. Αργά ή γρήγορα, είναι μοιραίο να συναντηθούν, άσχετα από το πόσο μακριά μένουν ο ένας από τον άλλον ή πόσο διαφέρουν οι συνθήκες ζωής τους. Και, όταν συμβεί αυτό είναι σίγουρο, ότι η συνάντηση αυτή θα τους επηρεάσει βαθιά. Οι κλωστές μπορεί μερικές φορές να τεντωθούν και να μπερδευτούν και αυτό μπορεί να αναβάλλει την συνάντηση, αλλά οι δεσμοί δεν θα σπάσουν ποτέ.
Η ολιστική φιλοσοφία υποστηρίζει, ότι ακόμα και αν δεν μπορούμε να το συνειδητοποιήσουμε, οι ζωές μας κινούνται σε μια προαποφασισμένη κατεύθυνση που καθοδηγείται από αόρατες κλωστές, τις οποίες έχει υφάνει το ίδιο το Σύμπαν. Και όσο περνάει ο καιρός, η κόκκινη κλωστή που μας συνδέει με την αδελφή ψυχή μας γίνεται όλο και μικρότερη. Και όπως θα έλεγαν οι Ιάπωνες: “Ο κόσμος μας είναι γεμάτος εμπόδια, αλλά τίποτα δεν συμβαίνει τυχαία.” Σας προτείνουμε να επισκεφθείτε τον “Τοίχο της Ειρήνης” και να βρείτε την δική σας κόκκινη κλωστή. . .


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο