Παρεμβάσεις προληπτικού χαρακτήρα σε όλους τους οικισμούς του δήμου Θέρμης, με στόχο την ενίσχυση της πυροπροστασίας, κάνει η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου. Στο πλαίσιο αυτό γίνονται καθημερινά εργασίες καθαρισμού όλων των προσβάσιμων δημοτικών οικοπέδων από τα ξερά χόρτα, ενώ έχουν ήδη ολοκληρωθεί ανάλογες εργασίες καθαρισμού στα δημοτικά αλσύλλια Νέου Ρυσίου, Αγίου Αντωνίου καθώς και στα αλσύλλια της Τούμπας και του Αγίου Τρύφωνα.
Παράλληλα, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Πρασίνου, έπειτα από σχετικές καταγγελίες που έχουν γίνει, έχει στείλει ειδοποιητήρια σε ιδιώτες, κατόχους οικοπέδων στα οποία υπάρχουν ξερά χόρτα και τους καλεί να προβούν σε εργασίες καθαρισμού, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.

Ο δήμος Θέρμης προχώρησε επίσης σε συντήρηση όλων των πυροσβεστικών κρουνών της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θέρμης οι οποίοι βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλους τους οικισμούς. Συντήρηση έγινε και στα δύο πυροσβεστικά οχήματα τα οποία βρίσκονται σε Λιβάδι και Θέρμη.

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις στα δασοκτήματα του δήμου Θέρμης. Συγκεκριμένα, είναι σε εξέλιξη η επιχείρηση της απομάκρυνσης των προσβεβλημένων δέντρων από το φλοιοφάγο έντομο, το οποίο ξεκίνησε το βλαβερό έργο του από το δάσος του Σέιχ Σου και επεκτάθηκε στη συνέχεια και σε γειτονικά πευκόφυτα δασοκτήματα, μεταξύ των οποίων και αυτό της Θέρμης. Η διοίκηση του δήμου, από την πρώτη στιγμή που διαπιστώθηκε το πρόβλημα προχώρησε αμέσως σε λεπτομερή αποτύπωση της κατάστασης, με καταγραφή των περιοχών οι οποίες είχαν πληγεί. Προς το σκοπό αυτό ανέθεσε στην εταιρεία Περιβάλλοντος “Όμικρον Α.Ε.” την εκπόνηση μελέτης για την ακριβή αποτύπωση των περιοχών στις οποίες είχαν εμφανιστεί δέντρα προσβεβλημένα από το φλοιοφάγο έντομο.
Ακολούθησε η εκπόνηση σχεδίου για την αντιμετώπιση του φαινομένου, μέσω της εξυγιαντικής υλοτόμησης των άρρωστων δέντρων, καθώς και όσων γειτνιάζουν με αυτά. Η επιχείρηση αυτή ξεκίνησε πριν από έναν και πλέον μήνα, από την περιοχή Ισενλί στον ορεινό όγκο του Τριαδίου και ανάλογες υλοτομήσεις γίνονται και στις υπόλοιπες δασικές εκτάσεις του δήμου Θέρμης και ειδικότερα σε Αγία Παρασκευή, Άγιο Αντώνιο, Μονοπήγαδο, Βασιλικά, Σχολάρι, Καρδία και Τρίλοφο. Το έργο της εξυγιαντικής υλοτόμησης εκτελείται από δύο συνεταιρισμούς και εξελίσσεται με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό.

Παράλληλα, ξεκίνησε εδώ και λίγες εβδομάδες, με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2020, η επιχειρησιακή λειτουργία του συστήματος Ofire+, το οποίο συμβάλλει στην έγκαιρη προειδοποίηση για πυρκαγιές υπαίθρου. Πρόκειται για τη συνέχεια της πιλοτικής λειτουργίας του συστήματος Ofire+ και της συνοδευτικής εφαρμογής κινητού που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι του 2019, στο πλαίσιο της σύμπραξης μεταξύ του δήμου Θέρμης και της εταιρείας Όμικρον Α.Ε..
Είναι ένα σύστημα υποστήριξης στη λήψη απόφασης για τη διαχείριση (πρόληψη, έγκαιρη προειδοποίηση-απόκριση και ενημέρωση) κρίσεων οι οποίες σχετίζονται με την εκδήλωση πυρκαγιών υπαίθρου εντός του δήμου Θέρμης με σκοπό την προστασία των δημοτών, των επισκεπτών, του προσωπικού, των εγκαταστάσεων και των υποδομών του δήμου.
Το σύστημα το λειτουργεί ως διαχειριστής η αρμόδια υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας του δήμου Θέρμης με διττό σκοπό: αφενός ως εργαλείο ενημέρωσης-πληροφόρησης του κοινού για σχετικά ζητήματα με πυρκαγιές ή και για άλλα ακραία φυσικά φαινόμενα και αφετέρου ως εργαλείο υποστήριξης στο σχεδιασμό προληπτικών εργασιών σε συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα του δήμου ή και εκπαιδευτικών ασκήσεων εντός του καλοκαιριού σε συνεργασία με τους εθελοντές πολιτικής προστασίας του δήμου.


Οι δημότες, κάτοικοι, επισκέπτες, όσοι επιθυμούν να ενημερώνονται καθημερινά για το επίπεδο κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς εντός των ορίων του δήμου καθώς και να λαμβάνουν μηνύματα – ενημερώσεις στο κινητό τους από το αρμόδιο τμήμα για τις μέρες υψηλής επικινδυνότητας, μπορούν να κατεβάσουν ελεύθερα την εφαρμογή κινητού Ofire+ Public Thermis από τη σελίδα της εφαρμογής στο Play Store.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο