“Όσα έχω μέσα μου” είναι το θέμα της πρώτης μουσικής συνάντησης ΑμέΑ που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαρτίου 2020 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης στις 18:00 και συνδιοργανώνουν τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής του Δήμου Θέρμης με το ΚΔΑΠμεΑ “Αγκαλιά-Ζώ” και το Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.
Η μουσική αυτή συνάντηση, που φιλοδοξεί να γίνει θεσμός αφορά σχολεία και δομές για ΑμεΑ, στηρίζεται στην ιδέα ότι η Μουσική Ενώνει, Μεταμορφώνει, Ολοκληρώνει, και για αυτόν το λόγο ονομάστηκε Μ.Ε.Μ.Ο. Στην πρώτη αυτή συνάντηση συμμετέχουν δέκα φορείς και εξήντα Αμεα καλλιτέχνες .
Για την πραγματοποίηση της μουσικής συνάντησης – συναυλίας οι συμμετέχοντες καλούνται να συνθέσουν τα δικά τους τραγούδια και τη δική τους μουσική. Απώτερος σκοπός είναι να δοθεί η δυνατότητα στα άτομα με αναπηρία να συμμετέχουν τόσο πάνω, όσο και κάτω από τη σκηνή, να “ενωθούν” με τα τραγούδια αυτά σε έναν κοινό στόχο, να “μεταμορφωθούν” επί σκηνής με το μουσικό τους βίωμα και να “ολοκληρωθούν”, ταξιδεύοντας και μεταδίδοντας τα μηνύματά τους στο κοινό.

Τί είναι το Μ.Ε.Μ.Ο.;

Το Μ.Ε.Μ.Ο. είναι το αρκτικόλεξο της φράσης “η Μουσική Ενώνει, Μεταμορφώνει, Ολοκληρώνει”. Η Μουσική συνοδεύει τον άνθρωπο σε κάθε του βήμα, από τη γέννηση με το πρώτο κλάμα ως τις τελευταίες του στιγμές. Σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας η μουσική συντροφεύει και αποτελεί μέσο έκφρασης και επικοινωνίας όπως το νανούρισμα, το τραγούδι γάμου, αλλά και ο θρήνος.
Ενώνει ψυχές ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας, κοινωνικής τάξης, μόρφωσης, αναπηρίας, δημιουργώντας σημείο επαφής μεταξύ των ανθρώπων, με ένα μοναδικό τρόπο. Η ένωση αυτή, είναι η αρχή μιας τριλογίας δημιουργικότητας που οδηγεί τους ανθρώπους σε εσωτερικές αλλαγές και «μετακινήσεις», με χαρακτήρα αρχής – μέσης και τέλους.
Ακολούθως επέρχεται η Μεταμόρφωση, μια εσωτερική διεργασία στο πλαίσιο του “απόλυτου” μουσικού βιώματος και κατ’ επέκταση της μετουσίωσης σε έργο. Η κοινή σκέψη, μια μελωδία, ένας στίχος που εκφράζει μια ομάδα ανθρώπων ερμηνεύεται, βιώνεται και μετατρέπεται από τραγούδι “μου” σε τραγούδι “μας”. Στην δημοσίευση αυτής της μεταμόρφωσης, ταξιδεύει και σε άλλες ψυχές και εξυπηρετεί τον στόχο του, να μοιράζεται με άλλα άτομα, στα οποία ενεργοποιεί τα τρία στάδια «Μ.Ε.Μ.Ο.». Έτσι επέρχεται η Ολοκλήρωση.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο