Ο Σύλλογος Πολιτιστικών δραστηριοτήτων Τριαδίου ” Άγιος Γεώργιος ” σας προσκαλεί σε ένα ΜΟΥΧΑΠΕΤ σαν τις παλιές καλές βραδιές που άφησαν εποχή στον Πόντο. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου στις 9.00μμ σε κεντρικό εστιατόριο στη Θέρμη. Λίγα λόγια για το θεματικό γλέντι, με ποντιακή μουσική “Μουχαπέτ΄: Το μουχαπέτ ή παρακάθ’ ή απλά παρέα είναι ο κλασσικός τρόπος διασκέδασης των Ποντίων. Μια ομάδα φίλων, με επικεφαλής το λυράρη, κάθεται γύρω από ένα τραπέζι και τραγουδά παραδοσιακούς επιτραπέζιους σκοπούς. Τα τελευταία χρόνια γνωρίζει μια νέα άνθιση, κυρίως ως διαδικασία μουσικής μύησης της νεώτερης γενιάς.

Οι παλαιότεροι είχαν το μουχαπέτ περισσότερο ως τρόπο ζωής και λιγότερο μέσο μουσικής έκφρασης. Το καλό μουχαπέτ γινόταν στον Πόντο αυθόρμητα και σχεδόν ποτέ δεν το προγραμμάτιζαν. Το μουχαπέτ βασίζεται στα κοινά βιώματα και ακούσματα των συμμετεχόντων.


Μουχαπέτ ονομάζεται λοιπόν από τους Πόντιους η διασκέδαση, το γλέντι που πραγματοποιούν φίλοι ή και συγγενείς καθισμένοι σε ένα τραπέζι. Το τραπέζι μπορεί να είναι από μικρό έως τεράστιο αλλά είναι ένα για να συμμετέχουν όλοι σαν μια παρέα. Τρώνε διάφορα φαγητά και μεζέδες και πίνουν ο καθένας το ποτό της αρεσκείας του. Παλιά έπιναν συνήθως ρακί (ούζο).
Τραγουδούν εναλλάξ ο καθένας δίστιχα με τη συνοδεία λύρας. Δεν υπάρχουν μικρόφωνα και ενισχυτές ούτε άλλα όργανα πλην της λύρας. Λέγονται αστεία και ανέκδοτα καθώς και διάφορες ιστορίες πραγματικές ή φανταστικές (μεσέλα). Αυτό είναι το μουχαπέτ’.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο