ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

kastano prwthΠαρουσία του Δημάρχου Θέρμης κ. Θεόδωρου Παπαδόπουλου αλλά και με τη μεγάλη συμμετοχή επισκεπτών τόσο από τη Θεσσαλονίκη και από άλλες γειτονικές περιοχές έγινε η γιορτή του κάστανου στο Λειβάδι την Κυριακή 21 Οκτωβρίου 2018. Η γιορτή διοργανώθηκε για δέκατη πέμπτη φορά από τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης, την τοπική Κοινότητα και την Πολιτική Προστασία Θέρμης.
Ο Δήμαρχος Θέρμης κατά το σύντομο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στη σημασία της γιορτής που συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των ιδιαίτερων γνωρισμάτων του τόπου μας αλλά και στην ανάπτυξη και προβολή των όμορφων ορεινών και αγροτικών περιοχών μας. Άλλωστε τα τοπικά προϊόντα έχουν τη δυναμική εκείνη που χρειάζεται ώστε να θεωρηθούν ως ένα μέσο κατάλληλο και ιδανικό για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της υπαίθρου αλλά και της τοπικής οικονομίας. Ευχαρίστησε τα μέλη του Συλλόγου για τις αδιάκοπες προσπάθειές τους, ώστε να κάθε χρόνο να πραγματοποιείται με επιτυχία η συγκεκριμένη γιορτή, που αποσπά ολοένα και περισσότερο το ενδιαφέρον των κατοίκων της Θεσσαλονίκης αλλά και των γύρω περιοχών. Δεν παρέλειψε τέλος να αναφερθεί και στις έντονες και συντονισμένες προσπάθειες της Δημοτικής Αρχής, ώστε μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά να ξεκινήσει τη λειτουργία του και το Κέντρο Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης στο Λιβάδι, “που βρίσκεται στο στάδιο τοποθέτησης ηλεκτροφωτισμού και ακολουθεί ο εξοπλισμός του”.

Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη εκτελέστηκαν οι εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης αλλά και οι οικοδομικές εργασίες συντήρησης. Πραγματοποιήθηκε δε ο πλήρης διαχωρισμός της λειτουργίας των ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων μεταξύ του ισογείου και του ορόφου του κτιρίου και συγκεκριμένα των εγκαταστάσεων ύδρευσης, θέρμανσης ηλεκτρικών και πυροπροστασίας..
Το κτίριο επανασχεδιάστηκε και να ανακατασκευάστηκε ενώ θα προχωρήσουν άμεσα και οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντα χώρου.

kastano 6kastano 2

Κατά τη 15η Γιορτή Κάστανου στο ορεινό Λιβάδι οι διοργανωτές πρόσφεραν στους επισκέπτες δωρεάν κάστανα, κρασί, αναψυκτικά και τοπικά εδέσματα, ενώ οι τοπικοί παραγωγοί και μικροπωλητές διέθεσαν ποικίλα προϊόντα του Λειβαδίου και της περιοχής, κυρίως κάστανα, καρύδια, μέλι, φουντούκια, αρωματικά φυτά και άλλα τοπικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Τα χορευτικά των συλλόγων και ομίλων παρουσίασαν ένα πλούσιο πρόγραμμα με λαϊκούς τοπικούς χορούς με τη συνοδεία λαϊκής ορχήστρας.

kastano episimoi
Παράλληλα με τις εκδηλώσεις αυτές διοργανώθηκαν από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λειβαδιωτών και την Πολιτική Προστασία Θέρμης δύο πεζοπορίες στο περιαστικό δάσος του οικισμού με οδηγό τον λειβαδιώτη ορειβάτη Κλεάνθη Μπουλιώνη. Η μία έγινε στο μονοπάτι του «Καλογερικού» και η άλλη στο μονοπάτι «Τσιούκας – Πριονούδι». Σε αυτές συμμετείχαν πολλοί πεζοπόροι και μεταξύ αυτών και περισσότεροι από 100 εκπαιδευτικοί μέλη του παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Οι εκπαιδευτικοί και οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν από τον πρόεδρο του Εκπολιτιστικού Συλλόγου k.Δημήτρη Γουδήρα στον ιστορικό ναό του Αγίου Αθανασίου και τον οικισμό.
Σκοπός της λαϊκής αυτής γιορτής είναι η προώθηση της αγροτικής και τουριστικής ανάπτυξης του Λειβαδίου με την ανάδειξη και γνωριμία του σπάνιου κάλλους φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτισμικής παράδοσης και των τοπικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

kastano 5kastano 3kastano plateiaΤην εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης κ. Σωκράτης Φάμελλος, ο Διευθυντής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Γεώργιος Αγγελόπουλος, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας κ. Δημήτρης Μάρδας, ο βουλευτής Β’ περιφέρειας Θεσσαλονίκης κ. Γεώργιος Λαζαρίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Κωνσταντίνος Πάλλας, οι αντιδήμαρχοι Θέρμης κ.κ. Στέλιος Αποστόλου, Βασίλειος Μουστάκας και Απόστολος Τσολάκης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Απόστολος Πράτανος και Μοσχόπουλος Μοσχόπουλος, ο πρόεδρος του Παγχαλκιδικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Καρτσιώτης, ο πρόεδρος και το χορευτικό τμήμα του Χορευτικού Ομίλου Γαλάτιστας Χαλκιδικής, του Μικρασιατικού Συλλόγου Μενεμένης – Αμπελοκήπων «Η Αγία Παρασκευή, του Πολιτιστικού Συλλόγου Αυγής Λαγκαδά, του Λαογραφικού Ομίλου «Παπάφη» Θεσσαλονίκης, του Χορευτικού Ομίλου Θέρμης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Συκιάς Χαλκιδικής «Τα Συκιωτάκια».


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο