kafsoksyla 4Το Γραφείο Αγροτικής Παραγωγής & Ανάπτυξης του Δήμου Θέρμης ενημερώνει ότι: οι μόνιμοι κάτοικοι του Δήμου Θέρμης μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις έως και την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018, στους Γραμματείς των Δημοτικών ή Τοπικών τους Κοινότητας , για τη χορήγηση άδειας συλλογής ξερών καυσόξυλων στα όρια της κοινότητας κατοικίας τους για τις ανάγκες .
Η συλλογή των καυσόξυλων θα γίνει από την 8η Οκτωβρίου έως την 16η Νοεμβρίου 2018 καθημερινά εκτός αργιών και Κυριακών και κατά τις ώρες από τις έξι το πρωί έως τις 17.00 μ.μ.. και οι ενδιαφερόμενοι έχουν την υποχρέωση να εντοπίσουν και να υποδείξουν στο Δασαρχείο Θεσσαλονίκης το σημείο όπου βρίσκονται τα καυσόξυλα καθώς και να τα συλλέξουν οι ίδιοι.
Από το Δασαρχείο διευκρινίζεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, και επιτρέπεται μία αίτηση ανά οικογένεια και κατά κατοικία.

Για τις Δ.Ε. Θέρμης, Δ.Ε.Μίκρας, Δ.Ε. Βασιλικών (εκτός Περιστεράς-Λιβαδίου) το δικαίωμα είναι έως ένα (1) τόνο ανά αιτούντα.
–   Για την Τ.Κ. Περιστεράς & Τ.Κ.Λιβαδίου το δικαίωμα είναι  έως δύο(2) τόνους ανά αιτούντα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Δασαρχείου έχει ως εξής:

kafsoksyla 3

“Ρυθμίζουμε την καυσοξύλευση από τα δημόσια δάση και τις δασικές εκτάσεις περιοχής ευθύνης μας για τους κατοίκους των κάτωθι Δήμων:
• Πυλαίας Χορτιάτη (Δ.Κ. Χορτιάτη, Δ.Κ. Φιλύρου),
Θέρμης(Δ.Κ. Βασιλικών, Δ.Κ. Αγ. Αντωνίου, Δ. Κ. Αγ. Παρασκευής, Δ.Κ. Λιβαδιού, Δ.Κ. Περιστεράς, Δ.Κ. Σουρωτής, Τ.Κ. Λακκιάς, Δ.Κ. Τριλόφου, Δ.Κ. Καρδίας, Δ.Κ. Κάτω Σχολαρίου, Δ.Κ. Πλαγιαρίου, Τ.Κ. Ανω Σχολαρίου, Δ.Κ. Θέρμης, Δ.Κ. Ν. Ραιδεστού, Δ.Κ. Ν. Ρυσίου, Δ.Κ. Ταγαράδων),
• Χαλκηδόνας(Δ.Κ. Αγίου Αθανασίου, Δ.Κ. Αγχιάλου, Δ.Κ. Ν. Μεσήμβριας, Δ.Κ. Ξηροχωρίου),
• Δέλτα( Δ.Κ. Σίνδου, Δ.Κ. Καλοχωρίου, Δ.Κ. Ιωνίας, Δ.Κ. Χαλάστρας),
• Θερμαϊκού (Δ.Κ. Επανωμής, Δ.Κ. Μεσημεριού, Δ.Κ. Ν. Μηχανιώνας, Δ.Κ. Αγγελοχωρίου, Τ.Κ. Κερασιάς, Δ.Κ. Περαίας, Δ.Κ. Αγ. Τριάδος, Δ.Κ. Ν. Επιβατών),
• Ωραιοκάστρου (Δ.Κ. Πενταλόφου, Δ.Κ. Μεσαίου, Δ.Κ. Ν. Φιλαδέλφειας, Δ.Κ. Νεοχωρούδας, Τ.Κ. Μονολόφου, Δ.Κ. Μελισσοχωρίου, Δ.Κ. Δρυμού, Δ.Κ.Λητής Δ.Ε. Ωραιοκάστρου,),
για κάλυψη των ατομικών τους αναγκών με κατά χρόνο, τρόπο, χώρο, είδος και ποσότητα όπως παρακάτω:
1.0 χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η καυσοξύλευση ορίζεται το χρονικό διάστημα από την 8η Οκτωβρίου έως την 16η Νοεμβρίου 2018 καθημερινά εκτός αργιών και Κυριακών και κατά τις ώρες από τις δ.ΟΟπ.μ έως τις 17.00 μ.μ..

kafsoksyla 1
2. Η καυσοξύλευση θα γίνεται ως εξής:
Τα ξερά ιστάμενα καθώς και τα κατακείμενα άτομα καστανιάς, δρυός, οξυάς κ.λπ. θα συλλέγονται από ολόκληρη την έκταση του δάσους των προαναφερόμενων Κοινοτήτων κατά το ως άνω καθοριζόμενο χρονικό διάστημα.
Ειδικότερα στις Δ.Κ. Χορτιάτη και Λιβαδιού επιτρέπεται και η συλλογή υπολειμμάτων υλοτομίας από τις διαχειριζόμενες συστάδες των Δημοσίων Δασών που βρίσκονται εντός των διοικητικών ορίων τους, με την προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί η υλοτομία, η μετατόπιση και η μεταφορά των δασικών προϊόντων και να έχει συνταχθεί το πρωτόκολλο τελικής επιθεώρησης.
3. Τα συλλεγόμενα καυσόξυλα θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά και μόνο για ατομικές ανάγκες των κατοίκων, απαγορευμένης της εμπορίας αυτών, ή της διαθέσεώς τους για άλλο σκοπό και της μεταφοράς των εκτός των ορίων των τοπικών κοινοτήτων. Οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλλουν αίτηση στον οικείο Δήμο από την 10η Σεπτεμβρίου έως την 28η Σεπτεμβρίου 2018. Ο Δήμος θα αναλάβει να προσκομίσει στο Δασαρχείο,
μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 2018, συγκεντρωτική ονομαστικό κατάσταση των αιτούντων ανά Τοπική Κοινότητα, στην οποία θα αναγράφονται επίσης το τηλέφωνο, η Δ/νση κατοικίας , η ημερομηνία της αίτησης και στην οποία θα Βεβαιώνεται ότι οι αιτούντες είναι μόνιμοι κάτοικοι της εν λόγω Τοπικής Κοινότητας. Στην προκειμένη περίπτωση την αίτηση την υποβάλλει ο αρχηγός της οικογένειας και η αντιστοιχία είναι μια αίτηση ανά οικογένεια. Δεν θα γίνουν δεκτές αιτήσεις μετά την παρέλευση της παραπάνω ημερομηνίας και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας σύμφωνα με την ημερομηνία υποβολής της αίτησης.

kafsoklyla 2

4. Η συλλογή θα γίνεται με σημείωμα που θα χορηγεί αρμόδιο δασικό όργανο, μόνο από τις περιοχές όπου δηλώνουν οι αιτούντες μόνιμη κατοικία, με την παρουσία του δασοφύλακα, κατόπιν προκαθορισμένης ημερομηνίας και οι θέσεις θα υποδειχθούν από τους αιτούντες.
5. Η ποσότητα των καυσόξυλων που θα συλλέγεται από κάθε οικογένεια ορίζεται:
α) μέχρι δυο(2) τόννους ετησίως για τους κατοίκους της Δ. Κ. Χορτιάτη του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και των Δ.Κ. Περιστεράς, Λιβαδιού του Δήμου Θέρμης, β) μέχρι ένα(1) τόννο για τους κατοίκους των Δήμων Χαλκηδόνας, Δέλτα, Θερμαϊκού, Ωραιοκάστρου ,Θέρμης και Πυλαίας Χορτιάτη (Δ.Κ. Φιλύρου).
6. Η Υπηρεσία επιφυλάσσεται όσον αφορά την ικανοποίηση όλων των ενδιαφερομένων αιτούντων, εφ’όσον διαπιστωθεί από έλεγχο των οργάνων της η έλλειψη ή η ανεπαρκής ποσότητα συλλεγομένων καυσοξύλων.
7. Μετά τη ρύθμιση αυτή, απαγορεύουμε στο μέλλον κάθε υλοτομία, κλαδονομή, εκρίζωση και μεταφορά κάθε δασικού δένδρου ή θάμνου που φύεται σε γεωργικές, χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις χωρίς την έγκριση της υπηρεσίας μας. Οι παραβάτες της παρούσας Δασικής Αστυνομικής-Ρυθμιστικής Διάταξης διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 268 του Ν.Δ. 86/69 «περί Δασικού Κώδικα» όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα. Τα δε παρανόμως (χωρίς την επίβλεψη ή υπόδειξη των αρμοδίων δασικών οργάνων) υλοτομούμενα, συλλεγόμενα ή κατασκευαζόμενα δασικά προϊόντα κατάσχονται και δημεύονται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 271 του Ν.Δ. 86/69 «περί Δασικού Κώδικα» όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα. Επίσης κατάσχονται και δημεύονται σύμφωνα με το ίδιο άρθρο τα κάθε είδους εργαλεία κ.λπ. που χρησιμοποιούνται για την τέλεση των παράνομων πράξεων και τα παράνομα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παράνομη μεταφορά καθώς και η άδεια κυκλοφορίας αυτών και το δίπλωμα οδήγησης του οδηγού.
8. Κάθε εγκεκριμένη υλοτομία σύμφωνα με τα παραπάνω, θα διενεργείται από τον υλοτομούντα κατ’ εφαρμογή των αρχών της απόλυτης ατομικής και αστικής ευθύνης
9. του, θα λαμβάνονται δηλαδή, όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και ασφάλειας του ιδίου και του συνόλου.
10. Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από την ημέρα δημοσίευσης της και η διάρκεια της είναι ένα (1) έτος.
11. Η πιστή τήρηση της παρούσας ανατίθεται στα όργανα της Δασικής Υπηρεσίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, στους αναγνωριζόμενους φύλακες Θήρας των Κυνηγετικών Οργανώσεων του άρθρου 267 του Ν.Δ. 86/1969 και σε κάθε φιλόνομο και φιλοπρόοδο πολίτη” .
Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι δημότες μας μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Αγροτικής παραγωγής και Ανάπτυξης του Δήμου Θέρμης και την κ. Μακαντάση Νίκη, στο τηλ.: 23963 30032, π.Δημαρχείο Βασιλικών.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο