deh 1Ο Δήμος Θέρμης ήταν από τους πρώτους Δήμους της Ελλάδας που προχώρησε στην σύσταση ειδικής Επιτροπής με την υπ’αριθμ. 681/2018 απόφαση του Δημάρχου ΘΕΡΜΗΣ, σε εφαρμογή του άρθρου 36 Ν.4508/22.12.2017 (ΦΕΚ 200/22.12.2017 τ. Α΄) και της ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΥΠΡΓ/7408/1228/08.02.2018 (ΦΕΚ 474/14.02.2017 τ. Β΄). Σκοπός της Επιτροπής ήταν ο έλεγχος των αιτήσεων, η αξιολόγηση της πραγματικής οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης των αιτούντων, η χορήγηση του ειδικού βοηθήματος και η εντολή άμεσης επανασύνδεσης του ηλεκτρικού ρεύματος των ευπαθών καταναλωτών που κατοικούν σε περιοχή αρμοδιότητας του Δήμου μας και έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών. Υπενθυμίζεται ότι η έναρξη της κατάθεσης αιτήσεων κατοίκων του Δήμου μας με χαμηλά εισοδήματα, που έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ενεργειακές τους ανάγκες., κοινοποιήθηκε σε όλους τους δημότες μας με σχετική ανακοίνωση.

Ειδικότερα, με σκοπό να ενημερωθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι καταναλωτές και ειδικά όσοι κατοικούν σε περιοχές εκτός σχεδίου, με φροντίδα της Διευθύντριας Διοικητικών Υπηρεσιών η ανακοίνωση αναρτήθηκε στο κτίριο του Δημαρχείου Θέρμης, στάλθηκε στους Προέδρους των Δημοτικών και Κοινοτικών Ενοτήτων, στο ΝΠΔΔ “Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας – Φροντίδας & Προσχολικής Αγωγής” για να ενημερωθούν οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι νοσηλευτές και οι οικιακοί βοηθοί του προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι”, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, ενημερώθηκε το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου, ενώ η ηλεκτρονική πληροφόρηση έγινε με τη συνεχή ανάρτησή της στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου.

Με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης, και κατά την 1η Συνεδρίαση της Επιτροπής από τις 27 αιτήσεις εγκρίθηκαν σε πρώτη φάση 11, ενώ απορρίφθηκαν οι υπόλοιπες 16 καθώς δεν πληρούσαν τα κριτήρια της κείμενης νομοθεσίας (σύνδεση σε δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, προηγούμενη ένταξη σε καθεστώς καθολικής υπηρεσίας. υπέρβαση εισοδηματικών ή περιουσιακών κριτηρίων κλπ).

deh 3

Σε εφαρμογή πάντα της συγκεκριμένης ΚΥΑ συνήλθε εκ νέου, σε 2η Συνεδρίαση η οικεία Επιτροπή του Δήμου Θέρμης προκειμένου να εξετάσει τις νέες αιτήσεις με τα επισυναπτόμενα δικαιολογητικά, αλλά και να επανεξεταστούν οι αιτήσεις που είχαν απορριφθεί λόγω ενεργής σύνδεσης χωρίς διακοπή από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο επανέλεγχος κρίθηκε απαραίτητος προκειμένου να διαπιστωθεί εάν κάποιοι καταναλωτές έχουν αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με ημερομηνία αποσύνδεσης το χρονικό από 14-02-2018 έως 30-06-2018.
Από την Επιτροπή εγκρίθηκαν 6 αιτήσεις πολιτών. Από αυτές οι 3 αφορούν νέες αιτήσεις και οι υπόλοιπες 3 αιτήσεις που είχαν αρχικά απορριφθεί, ενώ με την τροποποίηση της νομοθεσίας κρίνονται πλέον δικαιούχοι, ενώ δόθηκαν οδηγίες για την ολοκλήρωση ενεργειών σε 1 ακόμη καταναλωτή προκειμένου να κριθεί δικαιούχος. Πλέον ο αριθμός των εγκρίσεων ανέρχεται σε 17, ενώ αναμένεται άμεσα να αυξηθεί σε 18.
Το αρμόδιο Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής και Πολιτικών Ισότητας ενημέρωσε τηλεφωνικά τους πολίτες για την έγκριση της αίτησής τους από την ειδική Επιτροπή και τις πρόσθετες ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβούν, προκειμένου να κριθούν δικαιούχοι. Εξέδωσε τις αποφάσεις για όλες τις αιτήσεις που εγκρίθηκαν και τις παρέδωσε στον εκπρόσωπο του ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, ώστε να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των τεχνικών στοιχείων, να καταβληθούν τα εγκεκριμένα ποσά του ειδικού βοηθήματος στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και να δοθεί η εντολή επανασύνδεσης. Οι καταναλωτές θα ενημερωθούν για την ολοκλήρωση της διαδικασίας με την έκδοση έκτακτου λογαριασμού από τη ΔΕΗ ΑΕ.
Με τη συγκέντρωση νέων αιτήσεων η ειδική Επιτροπή θα συνεδριάσει εκ νέου το επόμενο διάστημα και συγκεκριμένα το μήνα Σεπτέμβριο όπως όλα δείχνουν, ενώ η διαδικασία θα υποστηρίζεται από το Δήμο Θέρμης για όσο χρονικό διάστημα βρίσκεται σε ισχύ η συγκεκριμένη νομοθεσία.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο