κατάλογοςΤις αταλάντευτες θέσεις του για το νερό ως κοινό αγαθό, τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ α.ε. και την απαίτησή του να εξαιρεθεί η εταιρεία από τη δικαιοδοσία του “υπερταμείου” της εξέφρασε με ψήφισμα το δημοτικό συμβούλιο Θέρμης κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του με την ερ. 101/2018 απόφασή του. .

Τέσσερα χρόνια μετά το εμβληματικό Δημοψήφισμα του 2014 κατά της πώλησης του νερού, η απειλή της ιδιωτικοποίησής του επανέρχεται στο προσκήνιο με την πρόσφατη ένταξη της ΕΥΑΘ στο Υπερταμείο, μέσω του οποίου υποθηκεύονται όλος ο δημόσιος πλούτος και τα κοινωνικά αγαθά. Με αυτή την αφορμή φορείς και συλλογικότητες της πόλης, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ), οργανώνουν μεγάλη καμπάνια ενάντια στα σχέδια τηςκυβέρνησης και όσων επιδιώκουν την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών όπως το νερό, ενάντια στις συντηρητικές πολιτικές που κυριαρχούν στην ΕΕ. Στόχος είναι να γίνει σαφές τόσο στην Κυβέρνηση όσο και στις εταιρείες που εποφθαλμιούν το νερό της πόλης, ότι ενωμένοι οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των δήμων που συνδέονται με την ΕΥΑΘ, εναντιώνονται κατηγορηματικά στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και απαιτούν τη συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως κοινωνικού αγαθού, γεγονός που θα αποτελέσει δικλείδα ασφαλείας ικανή να αποτρέψει την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης και τώρα και στο μέλλον.

Στο πλαίσιο αυτό, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών του 2014, καθώς και του ψηφίσματος συμπαράστασης στους εργαζομένους της ΕΥΑΘ που υιοθετήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Θέρμης με την αρ. 288/2011 απόφαση,

το Δημοτικό Συμβούλιο:

Εμμένει στις πάγιες αποφάσεις του και διατρανώνει την αταλάντευτη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ α.ε. και την αποτροπή της ιδιωτικοποίησής της.

Απαιτεί την εξαίρεση της ΕΥΑΘ α.ε. από την δικαιοδοσία του «Υπερταμείου» με άμεση κατάργηση των σχετικών διατάξεων του Ν. 4425/2016 (άρθρο 2 § 1) και του Ν. 4512/2018 (άρθρο 380 § 9), ως συνέχεια του θετικού βήματος που έγινε με την απόφαση του ΣτΕ για την επιστροφή της πλειοψηφίας των μετοχών της ΕΥΑΘ από το ΤΑΙΠΕΔ στο δημόσιο.

Συμμετέχει, από κοινού με την ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας και τους άλλους Δήμους και με συνεργασία των Τοπικών Συλλογικοτήτων, των Εργαζομένων της ΕΥΑΘ και όλων των κατοίκων του ευρύτερου πολεοδομικού συγκροτήματος, σε ένα νέο κύκλο πρωτοβουλιών, δράσεων και εκδηλώσεων, με σκοπό τη δυναμική προβολή του πάνδημου αιτήματος για την έξοδο της ΕΥΑΘ από τη μέγγενη του «Υπερταμείου» και την απόδοσή της στην τοπική κοινωνία, όπως συμβαίνει σε όλη την -εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης- Ελλάδα, όπου η διαχείριση του νερού αποτελεί πρωταρχική αρμοδιότητα και ευθύνη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο