ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

kalliergeia 2Η ΠΟΛ.1201/28.12.2016 ορίζει ότι: «…στις 15.000 ευρώ περιλαμβάνεται η αξία όλων των παραδόσεων αγροτικών προϊόντων ιδίας παραγωγής και των παροχών αγροτικών υπηρεσιών προς κάθε πρόσωπο, που πραγματοποιήθηκαν στο προηγούμενο φορολογικό έτος..». Δηλαδή, για να ενταχθεί κάποιος στο κανονικό καθεστώς πρέπει να έχει πάνω από 15.000,00€ τζίρο το προηγούμενο έτος. Η διάταξη αφορά τους αγρότες και τους παραγωγούς του ειδικού καθεστώτος, οι οποίοι θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να συγκεντρώσουν όλα τα τιμολόγια αγοράς με τα οποία πούλησαν την παραγωγή τους στα εκκοκκιστήρια ή στους εμπόρους και να τα προσκομίσουν στο λογιστή τους, έτσι ώστε να είναι σε θέση να γνωρίζουν αν θα πρέπει να ενταχθούν ή όχι, βάσει τζίρου, στο κανονικό καθεστώς.
Επίσης, όπως και πέρυσι, λαμβάνονται υπόψη και οι λιανικές πωλήσεις που έκανε ένας αγρότης του ειδικού καθεστώτος, προς άλλους αγρότες του ειδικού καθεστώτος επίσης, αλλά και προς ιδιώτες, εκδίδοντας το ειδικό στοιχείο πώλησης αγροτικών προϊόντων (ΠΟΛ.1191/21.12.2016).  Εφόσον η άθροιση των ανωτέρω ξεπερνά το ποσό των 15.000,00€, τότε μέχρι τις 30.01.2018 θα πρέπει να γίνει η μετάταξη τους στο κανονικό καθεστώς.


Η αρμόδια Αντιδημαρχία Πρασίνου – Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθυμίζει στον αγροτικό κόσμο του Δήμου μας ότι θα πρέπει να προβούν σε εκτύπωση κατάστασης δημοσιοποίησης πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για κάθε έτος ξεχωριστά και να αθροίσουν τις επιδοτήσεις εκείνες οι οποίες έχουν καταβληθεί εντός του 2017. Αν το άθροισμα αυτών ξεπεράσει τις 5.000,00€, θα πρέπει να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να προχωρήσουν στη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς.

 

kalliergeia 1

Οι αγρότες του Δήμου μας, θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι επιδοτήσεις πλην των επιδοτήσεων για επενδυτικές δαπάνες και των αποζημιώσεων.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις εξής:

1. Βασική ενίσχυση.
2. Πρασίνισμα
3. Συνδεδεμένες ενισχύσεις παντός τύπου και καλλιέργειας.
4. Ειδική ενίσχυση βάμβακος (συνδεδεμένη είναι και αυτή).
5. Ειδική ενίσχυση για την κτηνοτροφία (αίγες, πρόβατα κλπ).
6. Επιδότηση για βιολογική καλλιέργεια.
7. Εξισωτική αποζημίωση.
8. Ενίσχυση νέων αγροτών (δεν πρόκειται για επένδυση).

Δεν λαμβάνονται ωστόσο υπόψη:

1. Η πρόωρη συνταξιοδότηση.
2. Η αποζημίωση του ΕΛΓΑ.
3. Η επιδότηση για επενδυτικές δαπάνες.
4. Το πετρέλαιο, όποτε κι αν καταβληθεί, όποιο έτος κι αν αφορά.

Θα πρέπει να γίνει επίσης ξεκάθαρο ότι, άλλο είναι η μετάταξη και άλλο η φορολογία εισοδήματος.
Πρόκειται για δύο τελείως διαφορετικά πράγματα μεταξύ τους. Για παράδειγμα η επιδότηση που έλαβε ένας νέος αγρότης εντός του 2017, θα μετρήσει για την μετάταξη στο κανονικό καθεστώς, αλλά δεν θα ληφθεί υπόψη για τον προσδιορισμό του φορολογητέου εισοδήματος όταν θα έρθει η ώρα για τη φορολογική δήλωση.

Ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου – Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει στον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας ότι: οι αγρότες οι οποίοι, παράλληλα με την αγροτική εκμετάλλευση, ασκούν και άλλη δραστηριότητα  υποχρεούνται στην τήρηση λογιστικών βιβλίων (απλογραφικά ή διπλογραφικά), μεταξύ των οποίων και η διαχείριση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η λειτουργία αγροτοτουριστικών μονάδων και υπάγονται υποχρεωτικά στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ για την αγροτική τους εκμετάλλευση, έχοντας όλες τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα που απορρέουν από το καθεστώς αυτό (τήρηση βιβλίων, έκδοση φορολογικών στοιχείων, υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ).

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο