BYZANTINH MOYSIKH SYNAYLIAΗ Βυζαντινή μουσική, η μεγάλη αυτή κληρονομιά της Ελλάδας είναι ένας θησαυρός για τον παγκόσμιο πολιτισμό και όχι μόνο για τους Έλληνες.
Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Θέρμης, οι κάτοικοι της Θέρμης θα συναντήσουν τους θησαυρούς αυτής της μουσικής, σε μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής, της Χορωδίας Βυζαντινής Μουσικής του Κέντρου Πολιτισμού Νέας Ραιδεστού και του χοράρχη Λεωνίδα Βλαχόπουλου. Στη συναυλία θα συμμετέχουν: Η χορωδία Βυζαντινής μουσικής Πολιτιστικού Νέας Ραιδεστού, η Χορωδία Βυζαντινής μουσικής του ΚΑΠΗ Θέρμης και ο χορός των Θεσσαλονικέων Υμνωδών.

Λίγα λόγια για τη Χορωδία Βυζαντινής Μουσικής «Αγ. Αθανάσιος» του Κέντρου Πολιτισμού Ν. Ραιδεστού

Η χορωδία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2013. Τα μέλη της είναι άνθρωποι που αγαπούν τη Βυζαντινή Μουσική, καθώς και την απόδοση βυζαντινών ύμνων.
Χοράρχης ο κ. Λεωνίδας Βλαχόπουλος, πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Νέας Ραιδεστού επί τριάντα συναπτά έτη και μουσικοδιδάσκαλος.
Μάλιστα, στο μικρό χρονικό διάστημα από την ίδρυσή της η χορωδία , έχει πραγματοποιήσει διάφορες εμφανίσεις, βάζοντας θεμέλια για περισσότερες και ποιοτικότερες εμφανίσεις.

Θεσσαλονικείς Υμνωδοί – Ὁ χορός
Ο χορός των Θεσσαλονικέων Υμνωδών ιδρύθηκε το Φεβρουάριο του 2007 από τον Ιωάννη Α. Λιάκο, συνεργάτες και μαθητές του, κοσμούν τα ιερά αναλόγια Ιερών Ναών της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων Ελλάδος, Κύπρου και εξωτερικού.
Οι περισσότεροι από αυτούς κατέχουν δίπλωμα Βυζαντινής Μουσικής. Κύριοι σκοποί του χορού είναι η έρευνα, η σπουδή και η παρουσίαση των συνθέσεων των Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μελουργών, η ψαλμώδηση ιερών ακολουθιών σε διάφορες λατρευτικές συνάξεις και η παρουσίαση του μουσικού αυτού πλούτου στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ὁ χοράρχης
Ο Ιωάννης Α. Λιάκος γεννήθηκε το 1974 στη Σιάτιστα Κοζάνης. Σπούδασε στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου παρακολούθησε και το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών στον τομέα Λατρείας και Τέχνης με θέμα: «Η ψαλμωδία των ”Λειτουργικών” και των τροπαρίων της θείας λειτουργίας». Εκπόνησε επίσης διδακτορική διατριβή με θέμα «Η ψαλτική παράδοση της Θεσσαλονίκης κατά τον ιδ΄ καὶ ιε΄ αιώνα» με επιβλέποντα καθηγητή τον Γρ. Θ. Στάθη, και ανακηρύχτηκε διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2005.
Από το έτος 2006 ως το 2009 διετέλεσε εντεταλμένος διδασκαλίας (με Π.Δ. 407/80) στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών στο Α.Π.Θ. και από το 2008 ως σήμερα στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς Ιωαννίνων, στο Πρόγραμμα Εκκλησιαστικής Μουσικής και Ψαλτικής, όπου εξελέγη επίκουρος καθηγητής τον Ιούνιο του 2010. Το 2010 ως επισκέπτης καθηγητής δίδαξε μαθήματα Ψαλτικής Τέχνης και Υμνολογίας στη Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης» του Ορθοδόξου Πανεπιστημίου του Κογκό.
Έχει συμμετάσχει σε Διεθνή και Παγκόσμια Συνέδρια στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και έχει γράψει αρκετά άρθρα και δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά σχετικά με την ιστορία και την αισθητική της Ψαλτικής Τέχνης κατά την Βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο.
Επίσης, δίδαξε την Ψαλτική Τέχνη στο Ωδείο Βορείου Ελλάδος, στο Κεντρικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και τώρα είναι διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.
Διετέλεσε πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου Σιάτιστας (1990-1993), στη συνέχεια πρωτοψάλτης του ι. ν. Αγ. Αντωνίου Θεσσαλονίκης (1998-2010) και από τον Ιούνιο του 2010 είναι πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Γρηγορίου Παλαμά Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε μέλος της «Πανεπιστημιακής Βυζαντινής Χορωδίας Θεσσαλονίκης» με διευθυντή τον καθ. Αντ. Αλυγιζάκη και ως τακτικό μέλος στο Χορό Ψαλτών «Οι Μαΐστορες της Ψαλτικής Τέχνης» με διδάσκαλο και χοράρχη τον καθηγητή Γρ. Θ. Στάθη, συμμετέχοντας σε εκδόσεις ψηφιακών δίσκων και σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό.
Το έτος 2007 ίδρυσε τον Χορό Ψαλτών «Θεσσαλονικείς Υμνωδοί». με τον οποίο το 2007 εξέδωσε ψηφιακό δίσκο με τίτλο «Σε τον ιεράρχην και λειτουργόν του Κυρίου…» ως επετειακή έκδοση της Ι. Μ. Παντοκράτορος Αγίου Όρους.
Το 2008 κυκλοφόρησε δεύτερο ψηφιακό δίσκο (CD) με τίτλο «Χαίρε μάρτυς Δημήτριε», με ύμνους της Μ. Εβδομάδος και της Ακολουθίας του Αγ. Δημητρίου.
Το 2013 κυκλοφόρησε τον τρίτο ψηφιακό δίσκο (CD) με τίτλο «Γρηγόριε θαυματουργέ Θεσσαλονίκης το καύχημα», με μνους από την ακολουθία του Αγ. Γρηγορίου του Παλαμά και συνθέσεις από τον ιε΄-ιθ΄ αιώνα. Ο Χορός Ψαλτών έχει συμμετάσχει σε συναυλίες: στο Μέγαρο Μουσικής Τσαϊκόφσκι, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Ωδείο Τσαϊκόφσκι στη Μόσχα, και σε πολλές άλλες συναυλίες σε πόλεις της Ελλάδος, της Κύπρου και της Ρωσίας.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο