LOGO-SiteΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ διοργανώνεται κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Η εβδομάδα ενθαρρύνει τους Ευρωπαϊκούς Δήμους να παρουσιάσουν και να προωθήσουν μέτρα βιώσιμης μετακίνησης και να προσκαλέσουν τους ανθρώπους να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις μετακίνησης και όχι το αυτοκίνητο.

Κάθε ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ επικεντρώνεται σε ένα ειδικό θέμα σχετικό με τη βιώσιμη κινητικότητα. Το θέμα αυτής της χρονιάς είναι «Καθαρή, συνεργατική και έξυπνη κινητικότητα». Προωθεί τις λύσεις συνεργατικής κινητικότητας και επισημαίνει τα πλεονεκτήματα των καθαρότερων τρόπων μεταφοράς. Οι τεχνολογίες έξυπνης μεταφοράς μπορούν επίσης να διευκολύνουν τη συνεργατική κινητικότητα.

Ενημερωτικό σποτ

Οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει ο Δήμος Θέρμης τα τελευταία χρόνια αναφορικά με την προώθηση της βιώσιμης αστικής κινητικότητας είναι οι ακόλουθες:


 

PΟ Δήμος εκπόνησε τον Μάρτιο του 2016 το Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (Σ.Β.Α.Κ.) για την περιοχή του. Κοινό Όραμα του Σ.Β.Α.Κ. του Δήμου Θέρμης είναι να καταστεί ο Δήμος μια περιοχή εύκολα προσπελάσιμη για όλους τους πολίτες με την ανάπτυξη ολοκληρωμένων και ασφαλών δικτύων μετακινήσεων με ήπια μέσα στο εσωτερικό των οικισμών και τη βελτίωση της συνδεσιμότητας των οικισμών του με το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης με μέσα μαζικής μεταφοράς.

Περιλαμβάνει προτάσεις για παρεμβάσεις που εξασφαλίζουν την πρόσβαση στις καθημερινές δραστηριότητες με βιώσιμους τρόπους μετακίνησης (πεζή, ποδήλατο, δημόσιες συγκοινωνίες), μειώνοντας τη ρύπανση και την κατανάλωση ενέργειας, αυξάνοντας την ασφάλεια και βελτιώνοντας την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος.

Είναι ένα δυναμικό εργαλείο σχεδιασμού που προβλέπει ένα πλέγμα δεικτών για την παρακολούθησή του και αξιολογείται περιοδικά και προσαρμόζεται στις νέες συνθήκες.

Η υλοποίηση του Σ.Β.Α.Κ. ξεκίνησε εντός του 2016, θα είναι σταδιακή και θα ολοκληρωθεί το 2023 με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς, εθνικούς και δημοτικούς πόρους.

Ενδεικτικά αναφέρονται οι παρακάτω δράσεις οι οποίες προβλέφθηκαν στο Σ.Β.Α.Κ. και έχουν υλοποιηθεί έως σήμερα ή θα ολοκληρωθούν το προσεχές διάστημα:

ΕΡΓΑ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ
  • Διαμόρφωση της οδού Καραολή & Δημητρίου στο άνω τμήμα της (Θέρμη)
  • Ανακατασκευή πεζογέφυρας που οδηγεί στο πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής
  • Τροποποίηση Ρυμοτομικού Σχεδίου ΕΜΟ Θέρμης
  • Εφαρμογή μελέτης ανάπλασης οδού Ρήγα Φεραίου (Ταγαράδες)
  • Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης στον Δημοτικό οδικό φωτισμό
  • Διόρθωση προβλημάτων στην επιφάνεια του οδοστρώματος, νέες ασφαλτοστρώσεις και κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης οδών
  • Συνεχής συντήρηση της οριζόντιας και της κατακόρυφης σήμανσης
  • Επιβολή ανώτατου ορίου ταχύτητας 40 χλμ./ώρα στο βασικό οδικό δίκτυο εντός των οικισμών
ΕΡΓΑ & ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΥΛΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ή ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2018
  • Επαναλειτουργία του πάρκου κυκλοφοριακής αγωγής
  • Εφαρμογή συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης στο κέντρο του οικισμού της Θέρμης
  • Διαμόρφωση των πεζοδρομίων της οδού Μανδρίτσα Θέρμης και του κόμβου στη συμβολή Καπ. Χάψα-Απ. Κουγιάμη (Θέρμη – Τεχνικό Πρόγραμμα 2018)
  • Κατασκευή κόμβου στη συμβολή των οδών Αγ. Νικολάου και Π. Τσαλδάρη (Θέρμη – Τεχνικό Πρόγραμμα 2018)
  • Κατασκευή κόμβου στη συμβολή των οδών Αγ. Νικολάου και Αθ. Διάκου (Θέρμη)
  • Ανάπλαση των πεζοδρομίων της οδού Αγ. Πατέρων (Τριάδι – Τεχνικό Πρόγραμμα 2018)
  • Κατασκευή κόμβου στη συμβολή των οδών Αγ. Πατέρων και Ηρώων Πολυτεχνείου (Τριάδι – Τεχνικό Πρόγραμμα 2018)
  • Εγκατάσταση επενεργούμενου σηματοδότη στο δρόμο έξω από το γυμναστήριο επί της Κοινοτικής Οδού 30 “Τριάδι – Θέρμη”  και διαμόρφωση θέσεων στάθμευσης
  • Ολοκλήρωση υφιστάμενου ποδηλατόδρομου εκτός οικισμού Ν. Ρυσίου
  • Μονοδρόμηση κάθετων οδών της Κων/πόλεως Ν. Ρυσίου
  • Ολοκλήρωση σηματοδότη ή κατασκευή κυκλικού κόμβου στη συμβολή της Ε.Ο. 16 “Θεσσαλονίκη-Πολύγυρος” με την Κολοκοτρώνη (Ν. Ραιδεστός – Τεχνικό Πρόγραμμα 2018)
  • Διαμόρφωση χώρου επί της Ε.Ο. 16 Νέας Ραιδεστού (Τεχνικό Πρόγραμμα 2018)
  • Δημιουργία πεζοδρομίων στην Ευμένους Καρδιανού (Καρδία)
  • Μέτρα ήπιας κυκλοφορίας στην οδό Προφήτη Ηλία (Τρίλοφος)
  • Βελτίωση διάβασης επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου, έμπροσθεν των σχολικών κτιρίων (Τρίλοφος – Τεχνικό Πρόγραμμα 2018)
  • Κατασκευή κυκλικού κόμβου στα παλαιά μνήματα (Βασιλικά – Τεχνικό Πρόγραμμα 2018)
  • Δημιουργία κόμβου έξω από τα σχολεία, στην Επ.Ο. 30 “Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης-Νέο Ρύσιο-Αγ. Παρασκευή- Σουρωτή-Βασιλικά” στα Βασιλικά (Τεχνικό Πρόγραμμα 2018)
  • Βελτίωση ηλεκτροφωτισμού οδών και κοινόχρηστων χώρων στο τμήμα από τον Ο.Α.Ε.Δ. έως την Ε.Ο. 16 “Θεσσαλονίκη – Πολύγυρος” (Λακκιά)
  • Βελτίωση της ασφάλειας των στάσεων λεωφορείων και τοποθέτηση στεγάστρων
  • Λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας σε όλο τον Δήμο Θέρμης

 

«Δοκίμασε και γίνε καθημερινός ποδηλάτης»

Ποδηλατόδρομοι έχουν υλοποιηθεί στους οικισμούς Θέρμης, Νέας Ραιδεστού – Φιλοθέης, Νέου Ρυσίου και Βασιλικών συνδέοντας χώρους αναψυχής, άθλησης και εκπαίδευσης με τα κέντρα των οικισμών αυτών.

cycle_teliko

Διαδρομές ποδηλατοδρόμων Δ. Θέρμης


«Δώσε ρεπό στο αυτοκίνητο»

Η εξυπηρέτηση των οικισμών και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Θέρμης από δημόσιες συγκοινωνίες, για τις εσωτερικές μετακινήσεις και τη μετάβαση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, γίνεται σήμερα από τον Ο.Α.Σ.Θ. (www.oasth.gr) και μια γραμμή δημοτικής συγκοινωνίας.

Ειδικότερα, στην περιοχή της Δημοτικής Ενότητας Θέρμης λειτουργεί δημοτική συγκοινωνία, η οποία αποτελείται από στόλο πέντε λεωφορείων. Τις καθημερινές πραγματοποιούνται 7 δρομολόγια,  τα οποία ακολουθούν κυκλική διαδρομή. Στα άμεσα σχέδια του Δήμου είναι η μέγιστη ανάπτυξη του δικτύου δημοτικής συγκοινωνίας προκειμένου να εξυπηρετείται το σύνολο των οικισμών του.

dromologia-dimotikis1

Λεωφορειακές γραμμές Δ. Θέρμης

Στον οικισμό Θέρμης υπάρχουν δυο διαμορφωμένοι δημοτικοί χώροι στάθμευσης επιβατικών αυτοκινήτων εκτός οδού. Ο πρώτος είναι δίπλα στο Δημαρχείο (υπαίθριος, πρόσβαση από οδό Δημοκρατίας) και ο δεύτερος είναι ο υπόγειος Σταθμός Αυτοκινήτων, χωρητικότητας 172 θέσεων ( πρόσβαση από οδό Αγ. Νικολάου). Πρόσφατα, πραγματοποιήθηκε εκσυγχρονισμός του συστήματος αυτόματης διαχείρισης του υπόγειου δημοτικού σταθμού οχημάτων με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο (2014).

Ο υπόγειος χώρος στάθμευσης στην Πλατεία Παραμάνα λειτουργεί από Δευτέρα ως Παρασκευή, εκτός επισήμων αργιών, από τις 7:45 έως τις 23:45 και το Σάββατο από τις 8:00 έως τις 16:00. Αναμένεται τροποποίηση στον Κανονισμό Λειτουργίας που θα επιφέρει αλλαγές στο ωράριο και ειδικότερα τη λειτουργία του χώρου στάθμευσης και το Σάββατο από 7:45 έως τις 23:45 και τις Κυριακές, όταν είναι ανοικτά τα εμπορικά καταστήματα, από 7:45 έως τις 15:45.

Αλλαγές αναμένονται και στο κόστος χρήσης προς όφελος των επισκεπτών. Τα τέλη χρήσης έχουν  ως εξής:

timologio parking1


«Κινήσου έξυπνα»

easytripEASYTRIP: Λύσεις e-Κινητικότητας: Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας «Ελλάδα- Βουλγαρία 2007-2013» το οποίο ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο του 2014.

Το έργο «EASYTRIP: GR-BG E-MOBILITY SOLUTIONS» αποτελεί μια ενωμένη προσπάθεια Δήμων της χώρας μας και της Βουλγαρίας καθώς επίσης και βασικών  φορέων που ασχολούνται με τη διαχείριση της κινητικότητας, την κυκλοφορία και το περιβάλλον. Συγκεκριμένα το έργο αποσκοπεί στην άμεση διευκόλυνση κατά κύριο λόγο των Ελλήνων και Βούλγαρων πολιτών που πραγματοποιούν τακτικές ή μη μετακινήσεις μεταξύ των δύο κρατών για διάφορους λόγους (εργασία, αναψυχή, τουρισμός).

Αυτό επιτυγχάνεται  με τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (www.easy-trip.eu) που προσφέρει ηλεκτρονικές υπηρεσίες κινητικότητας στους ενδιαφερόμενους χρήστες, μέσω ανεπτυγμένων τεχνολογιών «Ευφυών Συστημάτων Μεταφοράς» (ITS-Intelligent Transport Systems). Οι χρήστες μπορούν να πληροφορούνται εύκολα τόσο πριν από την έναρξη του ταξιδιού τους όσο και κατά τη διάρκεια αυτού, για θέματα κυκλοφορίας, καθώς οι υπηρεσίες πληροφόρησης είναι προσβάσιμες σε όλους μέσω κινητών τηλεφώνων, Internet και πινακίδων μεταβλητών μηνυμάτων.


Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας καλούνται οι πολίτες και φορείς του Δήμου Θέρμης να ενώσουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να επιτευχθεί αλλαγή του τρόπου συμπεριφοράς ως προς τις καθημερινές τους μετακινήσεις.

Δεν σταθμεύουμε σε χώρο που προορίζεται για πεζούς και ποδηλάτες. Κάνουμε χρήση των διαθέσιμων νόμιμων χώρων στάθμευσης.

Επιδιώκουμε τη χρήση βιωσιμότερων τρόπων μετακίνησης όπως το βάδισμα, το ποδήλατο και η χρήση ΜΜΜ.

Στόχος μας οι καθαροί, ήσυχοι, ασφαλείς, προσβάσιμοι και προσπελάσιμοι από όλους οικισμοί, ιδανικοί για την καθημερινή διαβίωση όλων των κοινωνικών ομάδων. 


Επιμέλεια: Διεύθυνση Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής Δ. Θέρμης / Τμήμα Προγραμματισμού, Ανάπτυξης & Οργάνωσης

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο