ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΕΙΣ:

7 2Μετά από πολλές προσπάθειες και αφού ξεπεράστηκαν πολλά εμπόδια ολοκληρώθηκε το έργο της ανάπλασης των οδών Βασιλικής Ταβάκη και Καραολή και Δημητρίου στη Θέρμη.
Η παρέμβαση αφορούσε την ανάπλαση των δύο βασικών οδών του οικισμού της Θέρμης. Το συνολικό μήκος των προς διαμόρφωση τμημάτων της οδού Βασιλικής Ταβάκη είναι 680 μέτρα και της οδού Καραολή και Δημητρίου είναι 1000 μέτρα.
Το έργο περιλάμβανε δύο σκέλη. Το μεγαλύτερο μέρος (επιλέξιμες εργασίες) ήταν ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ´Μακεδονία – Θράκη 2007 – 2013ª του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με προϋπολογισμό 3.151.000,00 ευρώ, ενώ οι υπόλοιπες εργασίες (μη επιλέξιμες παρεμβάσεις) χρηματοδοτήθηκαν με 1.550.400,00 ευρώ από ίδιους πόρους του δήμου Θέρμης. Σημειώνεται ότι μέσω του ΕΣΠΑ χρηματοδοτήθηκε και υποέργο της αρχαιολογίας συνολικού προϋπολογισμού 18.450,00 ευρώ.
Οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν περιλάμβαναν τη διαμόρφωση πεζοδρομίων για ασφαλή μετακίνηση πεζών και ατόμων με αναπηρίες στο τμήμα της οδού Καραολή και Δημητρίου (περιοχή επέκτασης) που δεν υπήρχαν, τη μείωση του πλάτους του οδοστρώματος με ταυτόχρονη αύξηση του πλάτους των πεζοδρομίων, τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου, τη διαμόρφωση εσοχών για στάθμευση οχημάτων και η διαμόρφωση κυκλικού κόμβου (στην συμβολή των οδών Β. Ταβάκη και Ιωαν. Πέτρουλα) στην νότια είσοδο του οικισμού της Θέρμης. Περιλάμβανε ακόμη την κατασκευή ηλεκτροφωτισμού των οδών και την κατασκευή δικτύου άρδευσης. Η ημερομηνία περαίωσης του έργου ήταν η 28 Ιουλίου 2013. Κατά την εκτέλεση των εργασιών δόθηκαν συνολικά 6 παρατάσεις, για διάφορους λόγους. Ο βασικότερος ήταν τα αρχαιολογικά ευρήματα που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή της επέκτασης της Θέρμης, στα τμήματα του έργου στις οδούς Μ. Αντύπα – Νέστωρος, καθώς και στο χώρο διέλευσης του έργου. Εκεί αποκαλύφθηκε νεκροταφείο με ταφές που χρονολογούνται από την αρχαϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή.
Στις αιτίες των παρατάσεων συμπεριλαμβάνονται οι καθυστερήσεις λόγω καιρικών συνθηκών (βροχοπτώσεις), η καθυστέρηση λόγω μετατοπίσεων των δικτύων των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας, λόγω τροποποίησης της μελέτης στην αξονοδιασταύρωση της οδού Δημητρίου και Καραολή με την οδό Ειρήνης και της έκδοσης περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας.

 


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Μετάβαση στο περιεχόμενο