espaΤους πόρους των ΝΠΔΔ που οφείλει από το ΕΣΠΑ η Κυβέρνηση, διεκδικεί ακόμη πιο δυναμικά πλέον ο Δήμος Θέρμης, με σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών κ. Κουρουμπλή.
Στην επιστολή μεταξύ άλλων γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στα προβλήματα που έχουν προκύψει στη λειτουργία των Κέντρων Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής εξαιτίας των δύο οφειλόμενων δόσεων από το ΕΣΠΑ ύψους 1.151.010 Ευρώ καθώς και τον ορατό κίνδυνο αδυναμίας συνέχισης της λειτουργίας των παιδικών σταθμών σε περίπτωση που η Πολιτεία δεν ενεργήσει άμεσα.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του Δημάρχου κ. Παπαδόπουλου αναφέρεται:
«Με την παρούσα επιστολή θέλουμε να θέσουμε υπόψη σας ένα εξαιρετικά επείγον ζήτημα, η λύση του οποίου εντάσσεται στις αρμοδιότητές σας.
Το ΝΠΔΔ “Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας – Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής” Δήμου Θέρμης είναι ενταγμένο στη δράση «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» του ΕΣΠΑ. Στους παιδικούς σταθμούς φιλοξενούνται 470 βρέφη και νήπια μέσω του προγράμματος, 40 ΑμΕΑ στο ΚΔΑΠ – μΕΑ και 360 μαθητές/ήτριες στα ΚΔΑΠ, ενώ μόνο το προσωπικό ΙΔΟΧ – ΕΣΠΑ αριθμεί 99 άτομα.
Την τρέχουσα χρονιά δεν καταβλήθηκαν, μέσω της ΕΕΤΑΑ, οι δύο οφειλόμενες δόσεις, συνολικού ποσού 1.151.010 €. Έχουμε ενημερωθεί ότι όλες οι διαδικασίες για την εκταμίευση είναι έτοιμες και πρέπει να δώσετε εσείς την τελική εντολή.
Η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων, που αφορούν ιδιαίτερα στις πληρωμές προσωπικού και προμηθευτών, καθώς και στα λειτουργικά έξοδα των παιδικών σταθμών.
Ο Δήμος Θέρμης, προκειμένου να μην δημιουργηθούν κλυδωνισμοί στη λειτουργία των δομών μας και για να συνεχίσει απρόσκοπτα να παρέχει τις κοινωνικές του υπηρεσίες, κατέβαλε στο ΝΠΔΔ όλη την προβλεπόμενη χρηματοδότηση για το έτος 2015, ύψους 983.000€ μέσα στο 1ο εξάμηνο του έτους και επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση 160.000€, η οποία, βέβαια, δεν επαρκεί για την κάλυψη όλων των αναγκαίων δαπανών του έτους.
Κύριε Υπουργέ σας ενημερώνουμε ότι εάν δεν καταβληθούν άμεσα τα προαναφερόμενα ποσά, δεν θα είναι δυνατή η λειτουργία των Παιδικών Σταθμών και των λοιπών κοινωνικών δομών, με αποκλειστική ευθύνη της Κεντρικής Διοίκησης.
Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειες σας και σας ευχόμαστε ξανά εποικοδομητική θητεία στο Υπουργείο που αναλάβατε».
Παράλληλα ο Δήμος Θέρμης ανέλαβε πρωτοβουλία ενημέρωσης των γονέων για το μείζον ζήτημα που έχει προκύψει και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα το ΝΠΔΔ του Δήμου, με αφορμή την οφειλόμενη χρηματοδότηση της Πολιτείας.
Στην επιστολή που απευθύνεται σε όλους τους γονείς επισημαίνεται το όλο πρόβλημα, ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά και στο ενδεχόμενο δυναμικών κινητοποιήσεων σε περίπτωση που συνεχιστεί η κωλυσιεργία της Πολιτείας.
Αναλυτικά η ενημερωτική επιστολή προς τους γονείς αναφέρει μεταξύ άλλων :
«Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο φορέας μας, το ΝΠΔΔ “Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας – Φροντίδας και Προσχολικής Αγωγής”. Η μεγάλη πλειονότητα των γονέων είστε επιλεγμένοι στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής» του ΕΣΠΑ και οι δομές μας χρηματοδοτούνται ανάλογα. Την τρέχουσα όμως χρονιά η Πολιτεία, μέσω της ΕΕΤΑΑ, δεν κατέβαλε τις δύο δόσεις, συνολικού ποσού 1.151.010 €, ως όφειλε. Έως τον Απρίλιο 2015 από το ΕΣΠΑ έπρεπε να εισπράξουμε 596.250€ και έως 31 Αυγούστου έπρεπε να καταβληθούν τα υπόλοιπα 554.760€. Δυστυχώς, ακόμα είμαστε σε αναμονή αυτής της χρηματοδότησης.
Ο Δήμος Θέρμης, προκειμένου να μην δημιουργηθούν κλυδωνισμοί στη λειτουργία των δομών μας και για να συνεχίσει απρόσκοπτα να παρέχει τις κοινωνικές του υπηρεσίες, κατέβαλε στο ΝΠΔΔ όλη την προβλεπόμενη χρηματοδότηση για το έτος 2015, ύψους 983.000€ μέσα στο 1ο εξάμηνο του έτους και επιπλέον έκτακτη επιχορήγηση 160.000€.
Η παντελής έλλειψη χρηματοδότησης του προγράμματος όμως, έχει δημιουργήσει σωρεία προβλημάτων, που αφορούν ιδιαίτερα στις πληρωμές προσωπικού και προμηθευτών, καθώς και στα λειτουργικά έξοδα των παιδικών σταθμών.
Ζητάμε την κατανόηση και τη συμβολή σας στην επίλυση των πρόσκαιρων προβλημάτων που έχουν προκύψει, χωρίς καμία απολύτως υπαιτιότητα του φορέα μας.
Ο Δήμαρχος Θέρμης και η Διοίκηση του ΝΠΔΔ αναδεικνύουμε καθημερινά το θέμα, που αφορά συνολικά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση της χώρας.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων της νέας κυβέρνησης αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για την ενημέρωση των νέων αρμοδίων υπουργών και την διεκδίκηση των συμβατικών υποχρεώσεων της πολιτείας προς το ΝΠΔΔ του Δήμου Θέρμης.
Την επόμενη εβδομάδα, εάν η Πολιτεία εξακολουθήσει να μην ανταποκρίνεται, θα σας καλέσουμε για να δώσουμε μαζί, ακόμη πιο δυναμικά, αυτόν τον κοινό αγώνα.
Αγαπητοί γονείς,
Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να εξαντλούμε όλες τις δυνατότητες που μας δίνει το θεσμικό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μας, για την παροχή υψηλής ποιότητας κοινωνικών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα στην προσχολική αγωγή και ευχαριστούμε για την στενή συνεργασία».


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο