tagartagarades

Με ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους θα γιορτάσουν το πανηγύρι του Τιμίου Προδρόμου στος Ταγαράδες. Με την ευκαιρία του εορτασμού του Τιμίου Προδρόμου, η Δημοτική  Κοινότητα Ταγαράδων, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο Ιερού ναού Τιμίου Προδρόμου διοργανώνουν διήμερο εκδηλώσεων την Παρασκευή 28 και το Σάββατο 29 Αυγούστου περιλαμβάνουν παραδοσιακούς χορούς, γλέντι και μια εξαιρετική συναυλία κρουστών ενώ, ταυτόχρονα, γιορτάζει ο Ι.Ν. Τιμίου Προδρόμου  .

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

19:00 Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός
20:30 Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας Τιμίου Προδρόμου

21:30 Χαιρετισμοί
Παραδοσιακοί χοροί στην πλατεία του χωριού από το:
• Χορευτικό παιδικό τμήμα του Κέντρου Πολιτισμού
Ταγαράδων.
• Χορευτικό Όμιλο Θέρμης
και
Λαϊκό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα ΄΄Σεργιάνι΄΄

ΣΑΒΒΑΤΟ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

07:00 Όρθρος – Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία
Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου
Μητροπολίτου Κασσανδρείας κ.κ. Νικόδημου
19:00 Εσπερινός – Παράκληση Τιμίου Προδρόμου

21:30 Ομάδα κρουστών Κιλκίς ΄΄άιΝΤΟς΄΄.                                                      Επιμέλεια παρουσίαση Λευτέρης Αγγουριδάκης
20:00 Λαϊκό γλέντι με το μουσικό συγκρότημα ΄΄Σεργιάνι΄΄
Λειτουργεί το Λαογραφικό μουσείο στο κοινοτικό κτήριο
της οδού Κύπρου

Λίγα λόγια για τους Ταγαράδες:

Κατά την βυζαντινή περίοδο η περιοχή των Ταγαράδων, μαζί με άλλα πλησιόχωρα μέρη, είναι ίσως «μετόχι» (μοναστηριακό κτήμα) της Μονής Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους.
Στα 1430, μετά την κατάληψη της Θεσσαλονίκης από τους Οθωμανούς, ή λίγο αργότερα, η περιοχή περνάει στην κατοχή των νέων κατακτητών. Στο τέλος της Τουρκοκρατίας, τέλος 19ου / αρχές 20ού αι., οι Ταγαράδες αποτελούν τσιφλίκι του Ιμπή Αγά.
Στα 1923 εγκαθίστανται 48 οικογένειες προσφύγων από την Μ. Ασία και 32 οικογένειες από την Ανατολική Θράκη. Αυτοί οι 282 πρώτοι νέοι κάτοικοι μετονομάζουν το χωριό από Ταγαρτζίδες σε Ταγαράδες.
Στα 1936 εγκαθίστανται 6 ή 8 οικογένειες Σαρακατσαναίων από την Στερεά Ελλάδα, έχοντας αγοράσει μέρος του κτήματος «Αγγελάκη».
Στα 1950 ιδρύεται η Κοινότητα Ταγαράδων και εκλέγεται το πρώτο Κοινοτικό Συμβούλιο με πρόεδρο τον Μπαλουτόγλου Διαμαντή.
Μεταξύ 2000-2010 εγκαθίστανται νέοι κάτοικοι από διάφορα μέρη της Ελλάδος.
Το 2011 ο πληθυσμός ανέρχεται σε 2.088 κατοίκους.
Χαρακτηριστικά του χωριού μας είναι η ευρυχωρία, οι μεγάλοι δρόμοι, οι βαθιές ρεματιές, το ήπιο και δροσερό κλίμα, στοιχεία που το καθιστούν σημαντικό προάστιο της Θεσσαλονίκης και ελκυστικό τόπο διαμονής για νέους κατοίκους.


Κοινοποιήστε αυτό το άρθρο

Comments are closed.

Close Search Window
Μετάβαση στο περιεχόμενο